kod-513

Kod 513 av Jeanette Bergenstav (Idus förlag 2016) är en spännande fristående fortsättning på den populära hunddeckaren Vargskräck, som författaren debuterade med förra året. Nu har hon skrivit en riktigt bra uppföljare, där händelserna avlöser varandra som på löpande band. Det blir inte många lugna stunder här inte. Full rulle hela tiden!

Flingans goda vän Evelyn är orolig – hennes son Eric har inte hört av sig på några dagar, vilket är helt olikt honom. Evelyn är säker på att något har hänt honom. Senast de hade kontakt var han ute på Hönö, där han arbetade med något viktigt projekt på forskningsföretaget han nyligen anställts av. Flingan och hennes bror Theo beger sig genast till hans arbetsplats i Göteborgs norra skärgård för att ta reda på vad som kan ha hänt. Men när de söker upp honom är allt igenbommat och Eric är inte kvar. Kan det ha hänt honom något? Vet hans älskade hund Hero något om hans försvinnande? De två syskonen och alla hundarna i flocken ger sig genast in i sökandet efter Eric och gör allt för att hjälpa Evelyn att hitta honom och lösa mysteriet. Spåren leder dem till Björkö och igenbommade grottgångar som tidigare har använts av militären. Ska de lyckas lista ut vad ”kod 513” egentligen är?

Jag är grymt imponerad av Bergenstav. Hon verkar ha stor kunskap om hundar (och tävlar ju dessutom med den riktiga förlagan till bokens Hero) och hon har även ett härligt driv i sin berättelse. Karaktärerna är sympatiska och smarta, såväl hundarna som ”deras människor”. Miljön är extra rolig för oss som bor i Göteborg med omnejd och känner till såväl Torslanda, där Flingan och hennes familj bor, som skärgården utanför med Björkö, där en stor del av handlingen tilldrar sig. Mysteriet känns aktuellt och väl underbyggt och tempot är rasande.

Jag tycker att Bergenstav har hittat en perfekt nisch med sina hunddeckare. Hon som älskar hundar och har egna, kan så väl förmedla känslor som vuxna i allmänhet, men kanske barn i synnerhet, har för hundar. Hon visar hur kloka dessa exemplar av ”människans bästa vän” är – hur modiga och trogna de är. Bergenstav fyller en lucka i barnlitteraturen med dessa spännande och fartfyllda berättelser som jag inte visste att jag saknade men som jag nu inser behövs. Hela mysteriet är så himla listigt uträknat. Jag är grymt imponerad av hela settingen och persongalleriet – och hundgalleriet. För det är verkligen en brokig blandning härliga hundar som kompletterar varandra och alla har en plats i gänget. Den här boken är ett måste för alla hundälskare. Det blir högt betyg!

Här kan du köpa Kod 513:

Adlibris

Bokus

Idus förlag

Annons