i-bergets-hjarta

I bergets hjärta av Mårten Sandén (Rabén & Sjögren 2016) är en berättelse för barn i åldern 9-12 år i genren magisk realism. Det läckra omslaget är gjort av Moa Schulman. Mårten Sandén har skrivit mängder med barnböcker. Av de sjutton Petrini-deckarna som har kommit ut, har jag emellertid bara läst en. Utöver dessa har Sandén skrivit både bilderböcker och kapitelböcker för mellanstadiet samt några ungdomsböcker. I bergets hjärta verkar vara fristående.

Den tolvåriga Sonja Årberger Lopez lämnas på Centralen i Göteborg av sin mamma för att ensam åka tåg upp till Norrland, till sin farfar som hon aldrig har träffat. Med sig har hon ett brev från honom. Han bor i Årbergsholm, nära Årberget som gett Sonja hennes svenska efternamn. Lopez har hon fått från mamman, som är från Argentina.

Sonja ska byta tåg på resan och måste vänta på en öde perrong. Av en tjej utanför stationshuset får hon en handskriven biljett, som ser egendomligt föråldrad ut. Hennes plats visar sig vara i första klass. Tåget drivs av ett gammalt svart ånglok och är dessutom tomt – hur kan hon vara den enda passageraren? Vems är termosen med kaffe på bordet framför henne i salongen? Och varför fungerar inte mobilen? Hela tågresan är märklig och inte blir det bättre när hon kommer fram.

Vid ankomsten till stationen blir Sonja hämtad av farbror Carl, som är sträng och ogästvänlig. Huset han bor i är stort med flera våningar och långa korridorer fyllda med familjeporträtt. Där är fönster av färgat glas som i en kyrka. Trots att det finns många stora rum i huset, visar farbror Carl Sonja till ett av tjänstefolkets gamla rum, där hennes pappa Abel en gång har bott. Istället för att välkomna henne till familjen och ge henne ett vanligt rum tar han tydligt avstånd från Sonja, när han placerar henne i den trånga lilla kammaren. Jag tycker genast illa om honom!

Nästa morgon vill Sonja åka hem och ber sin kusin Seth köra henne till stationen. Han är tystlåten men inte ovänlig och går med två käppar på grund av en medfödd muskelsjukdom. Kan han bli en allierad? Han tvekar men går sedan med på det – på villkor att hon lovar att först hänga med honom någonstans. Det är något han vill visa henne. Ska hon ge honom en chans? Tåget går ju ändå inte förrän ikväll …

I bergets hjärta tilldrar sig i ett fiktivt samhälle där tiden står stilla, eller hur ligger det egentligen till? Vilka är personerna som farbror Carl sammankallar till möte hemma i det stora huset? Vad är de ute efter? Har det med ryktet om att det finns guld i Årberget att göra? Hur kommer det sig att farbror Carl ville bjuda in Sonja nu, efter alla dessa år? Och vad har hennes halsband med guldhjärta för historia?

Det här är en riktig bladvändare. Det är spännande, välskrivet och finurligt. Språket och tonen är helt i min smak, det är händelser i det förflutna som får konsekvenser i nutiden, många trådar som läckert knyts ihop med Sonjas liv idag. Jag tycker om det mesta med den här berättelsen. Till att börja med är rubrikerna på kapitlen inbjudande och träffande och får mig genast att tänka på Harry Potter. Annat jag gillar är: karaktärerna (udda, intressanta), berättarrösten (behaglig, trovärdig), miljön (magisk, fantasieggande med historisk koppling), tempot (högt), spänningen (kittlande, gripande) och avslutningsvis andemeningen (aktuell och tidlös). Det blir högt betyg!

Här kan du köpa I bergets hjärta:

Adlibris

Bokus