riddarnas-kamp

Först ut i min beskrivning av olika deckare för barn är Riddarnas kamp av Anna Janssons. Boken ingår i en serie om Emil Wern, 12 år, och finns hittills i ett tiotal delar. Dessa böcker vänder sig egentligen till lite yngre barn, 6-9 år, men kan även passa som lättlästa böcker för mellanåldern. Barn är ju så olika när det gäller hur långt de kommit i sin läsning och att tvinga på dem för svåra böcker gör inte saken roligare för läsmotvilliga!

Emil Wern bor i Visby på Gotland och är roligt nog son till polisen Maria Wern, som vi ju känner igen från Anna Janssons deckarserie för vuxna. Emil har en egen detektivbyrå och till sin hjälp har han lillasyster Linda och hunden Molly.

Riddarnas kamp är den tredje boken i serien. Den är på drygt 80 sidor med illustrationer av Mimmi Tollerup i svartvitt på varje uppslag. Längst fram finns en karta över Visby.

Det är medeltidsvecka i Visby och miljön beskrivs levande och läsarna lär sig ett och annat om Visbys historia. Själva brottet inträffar en bit in i boken och det finns flera misstänkta personer med olika motiv. Detektiverna gissar dock fel på både motiven och vem brottslingen egentligen är, men brottet löser sig ändå och det är en ganska snäll skurk som har ädla skäl till sitt brott.

Boken är inte särskilt spännande och egentligen finns det fler falska ledtrådar än äkta, så det är mycket svårt för läsaren att lista ut vem som är brottslingen. All handling kretsar runt Medeltidsveckan och brottet och man får inte veta så mycket om huvudpersonen.

En snäll deckare som varken är läskig eller gastkramande, utan även passar de yngre barnen.

 

Förlag: Rabén& Sjögren

Här kan du köpa böckerna:

http://www.adlibris.com/se/sok?q=anna+jansson+emil+wern

http://www.bokia.se/sok/?q=Anna+JAnsson+Emil+Wern

http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=Anna+jansson+Emil+Wern

Annons