hemliga-klubben-fallet-med-den-gatfulla-damen

Susanne MacFie har skrivit ett tiotal böcker i serien Hemliga klubben. Fallet med den gåtfulla damen är nummer 6 i ordningen, men delarna är helt fristående och det går fint att läsa dem i ”fel” ordning. Även denna serie vänder sig till 6-9-åringar, men fungerar som lättlästa böcker för äldre barn också. Roland MacFie har illustrerat och det är svartvita illustrationer på nästan varje uppslag. Boken är på ca 110 sidor.

Huvudpersonerna Moa och Måns har en hemlig deckarklubb och ett hemligt språk, som läsarna kan klura med. Detta gör böckerna lite svåra att läsa högt, men är kul för de yngre barnen!

Brottsplatsen är Stampen Kvarn i Alingsås, där det ska hållas en konstutställning. Den finaste tavlan på konstutställningen visar sig vara sönderskuren. Det finns flera misstänkta personer som alla har motiv till brottet, som inträffar tidigt i berättelsen. Det finns även flera ledtrådar, både falska och riktiga. Läsaren kanske misstänker vem som är brottslingen ganska tidigt i boken, men det är ändå spännande. Pedagogiskt och tydligt upplagt med brott, misstänkta, motiv och ledtrådar. Detektiverna arbetar metodiskt och drar bra slutsatser. De falska ledtrådarna får en förklaring i slutet.  Berättelsen fokuserar helt på brottet och Moa och Måns är relativt anonyma som karaktärer.

För barn som gillar denna serie finns en egen hemsida för Hemliga klubben och dessutom anordnar Susanne MacFie skrivarskola med deckarvandring i Alingsås med riktiga, utbildade guider i samarbete med Alingsås turistbyrå! I sommar kommer deckar- och reslystna barn dessutom att kunna gå deckarvandringar på olika familjehotell vid Medelhavet i ett samarbete med researrangören Ving. Det är nästan så att man önskar att man vore barn igen!

Förlag: Memo

http://www.adlibris.com/se/sok?q=hemliga+klubben

http://www.bokia.se/sok/?q=hemliga+klubben

http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?search_word=Hemliga+Klubben+&gclid=CL_KqIe_j7wCFQ1c3god_BMAFw