läsnovor

En novellsamling för barn i mellanåldern – vem kommer att läsa den? Så tänkte jag först när jag fick Läsnovor i handen. Men jag fick snart tänka om. Vilken skatt! En novellsamling för barn!

Författaren Inger Jönsson har gått ett par olika längre utbildningar om att skriva för barn och arbetar som lärare för åldrarna 7-13 år. Läsnovor är hennes debut och ingår i ett läromedelspaket för barn i mellanåldern. Boken kan endast köpas direkt av Betapedagog förlag, men finns också att låna på många bibliotek.

Läsnovor innehåller tio korta berättelser som handlar om allt från kärlek, kompisrelationer, alkoholproblem i familjen, död, sorg och hur ett par gömda, vita kalsonger kan framkalla både jobbiga och bra minnen. Kort sagt, små och stora bekymmer som barn i mellanåldern stöter på i sin vardag. Jag är övertygad om att alla kan hitta någon berättelse, där just han eller hon känner igen sig, och det märks att författaren träffar barn i åldersgruppen i sin vardag.

Novellerna är lättlästa och välskrivna, med en balanserad blandning av korta och lite längre meningar och tonen är mycket positiv och hemtrevlig. Det blir aldrig tungt och obehagligt. En del av de bekymmer som barnen tampas med hanteras kanske lite väl lättvindigt. Sorgen efter en död mormor försvinner ju inte för att man får ett foto av henne runt halsen. Likaså försvinner kanske inte alla klumparna i magen över en pappa med alkoholproblem helt, bara för att man har en snäll mamma som tar med en på fotbollsmatchen i stället. Samtidigt bidrar denna lättsamma ton till att novellerna fungerar utmärkt som diskussionsunderlag i en klass eller som perfekt kvällsläsning tillsammans med barnen innan de ska sova, där barnen kan få fundera lite över hur de hade hanterat situationerna. Allt är inte sagt, utan det finns gott om utrymme för barnen att tänka själva. Den positiva tonen gör dessutom att ingen läsare behöver somna med en klump i magen …

En novellsamling för barn – vilken skatt!  Det gäller bara att får barn att förstå det! En novellsamling är inte något som 9-12-åringar står i kö för att låna på biblioteket. Däremot hoppas jag att många föräldrar gör det. Berättelserna fungerar alldeles utmärkt att läsa högt även för lite yngre barn. Framför allt hoppas jag att alla skolor köper in boken och har den som utgångspunkt för novellskrivning och diskussioner om etik.

Läsnovor finns att köpa på Betapedagog förlag:

http://skola.betapedagog.se/lasnovor-p-1946-c-257.aspx

Annons