031

2. Första meningen

Den första meningen är kanske den viktigaste i hela berättelsen. En del författare gillar långa, vackra beskrivningar med tjusiga ord. De flesta läsare gillar inte långa, vackra beskrivningar och krångliga (men tjusiga) ord, särskilt inte i början av en berättelse. De läser inte för de vackra ordens skull, utan vill veta något om händelserna i boken. Snabbt. (Jag skriver de flesta, det finns undantag, och alla i Nobelpriskommittén skulle kanske inte hålla med mig.)

Börja alltså gärna med en händelse, en diskussion, en aktivitet. Du kan börja mitt i en handling (detta kallas in medias res). Eller presentera helt enkelt huvudpersonen. Det viktiga är att väcka nyfikenhet!

Här kommer några olika första meningar, så kan du själv fundera på vilka berättelser du skulle vilja läsa vidare:

a)      Om Anton vetat vad som skulle hända den där dagen hade han antagligen stannat kvar i sin varma säng. Istället skuttade han lyckligt ovetande upp och drog snabbt på sig sina slitna jeans.

b)      Solen tittade fram bakom molnen. Det var mitten av september. Löven, som singlat ner från de höstskrudade träden, blandade sig med leran på marken och blev till en gulrödbrun sörja.

c)       Fia Granat älskade vampyrer. Hon läste varenda vampyrbok hon kom över och hade sett alla Twilight-filmerna tjugoåtta gånger. Men hon hade inte väntat sig att få se en livs levande vampyr i sitt vardagsrum och visste inte riktigt hur hon skulle reagera.

d)      – Var har du ställt boxen med kackerlackorna? Alice såg sig omkring i skrubben.

– Står de inte där de brukar? Linus dök upp i dörröppningen med en dammig dödskalle i handen.

– Nej, jag kan då inte se den!

e)      Där fick jag in det avgörande slaget. Rånaren svajade till en stund och föll sedan avsvimmad ner på marken. Vad gjorde jag nu?

Skriv nu själv några olika första meningar. Om du redan har tänkt ut en berättelse du vill skriva om kan du testa att börja den på olika sätt. Läs upp dina ”börjor” för någon du känner och fråga vilken som väcker mest nyfikenhet.

Om du ännu inte har bestämt vad du vill berätta kan du välja att skriva en början på flera olika berättelser. Då kan du bygga vidare på dem senare om du har svårt att komma på vad du ska skriva om. Lycka till!

Annons