vattnet_drar

Madeleine Bäck debuterar med Vattnet drar, som är den första boken i en trilogi. Den är utgiven av Natur & Kultur 2016 (fast det står 2015 i den), och är en rejäl klump på 421 sidor. Boken är fantastiskt vacker. Den är mjuk och len att hålla i handen, och sidorna har en härligt blågrön matchande kant längst ut. Så genomtänkt och snygg!

Vattnet drar är en välskriven realistisk så kallad cross-over (ungdomsroman/ung vuxenbok) i den ”nya” svenska fantasy-genren som har vuxit fram på senare tid. En av föregångarna är Engelsforstrilogin, som inleds med Cirkeln (Rabén & Sjögren 2011) och som tilldrar sig i Bergslagen. Det är en blandning av fantasy och skräck mot en realistisk fond. Huvudpersonerna är både unga och vuxna och händelserna och problemen i texten känns snarare mer riktade mot en äldre läsarkrets än en yngre. I Bäcks roman tilldrar sig det mesta av handlingen i och omkring en liten bruksort i Gästrikland. Vi får lära känna ett antal personer och det händer mycket på olika plan, det är många trådar som ska vävas samman.

Det hela inleds med ett inbrott i Ovansjö kyrka. Den hyfsat sympatiske Viktor och hans så kallade vänner, som är en bunt misslyckade smågangstrar, ska stjäla madonnafiguren som finns i kyrkan. Det är meningen att den ska säljas för det kan bli riktigt bra betalt. ”En auktionskille med extraknäck […] har gett dem ett säljpris på nära en halv miljon, minst” (s 9). Det råder en hård stämning mellan killarna i gänget, men främst i en riktning: från ledaren Calle till de andra, inklusive hans flickvän Jenny. Jag avskyr Calle redan från de första sidorna. Seriös planering verkar inte vara ett av hans starkaste personlighetsdrag, så självklart är madonnafiguren både större och tyngre än de har räknat med och får inte plats i väskan de har tagit med sig, vilket också gör att den redan hetsiga stämningen stegras. Alla är arga på varandra och osämjan pyr som en glödande svulst. Mitt i kalabaliken råkar Viktor av en händelse få syn på något som glimmar till nere vid golvet. Det är en oljeskimrande sten som verkar besitta något slags kraft och det känns både kittlande och skrämmande på en gång. Han bara måste ha den och hugger ut den ur kyrkans stengolv med en kofot. När han äntligen får hålla den lena stenen i sin hand är den lika varm som han. Hur är det möjligt? Och vad är det egentligen för krafter som Viktor sätter igång när han drar loss stenen? Kan ens Viktor hantera dem?

Skildringen av vardagslivet i det lilla samhället är minst lika skrämmande som de övernaturliga inslagen. Den illegala sprithandeln frodas bland ungdomarna och styrs med järnhand av den obehaglige Harta – ortens egen maffiaboss, han som har makt: ”Över pengar, människor och hela Hofors” (s 79). Den nyskilde kommunreportern Mattias Jäder och fotografen Shirin Amadi får i uppdrag att skriva om spritförsäljningen bland ungdomar och börjar nysta. De kommer en helt annan historia på spåren. Krister Svedin, på Länsstyrelsens avdelning för djurskydd, verkar ha magiska händer när det gäller att lugna och läka djur, men nu är det något sjukt som händer med honom. Vad är det för mardrömmar han har börjat få? Är det dröm eller verklighet när han en natt får besök av den våtblanka, hudlösa varelsen som suger sig fast kring hans läppar? Kanske inte lika overklig men minst lika hal är den korrumperade lokalpolitiker som skor sig på invånarna i trakten. Och vem är Gunhild, den märkliga äldre kvinnan i skogen?

Vattnet drar är en spännande berättelse med driv som ger läsaren ger kalla kårar av olust. Det beror både på de övernaturliga inslagen och på det mer realistiska i vardagen. Kraften i naturen är både lockande och skakande. En uråldrig ondska, som har legat dold under lång tid, väcks till liv. Det som börjar som en aktivitet för att några ungdomar är uttråkade och omotiverade att göra något vettigt denna heta sommar, utvecklas till något de aldrig hade kunnat föreställa sig.

Språket är snyggt, tonen är trovärdig och dialogen kaxig och träffsäker. Det är ett väl använt grepp att hoppa mellan olika karaktärer och det gör läsupplevelsen omväxlande. Det är ett myller av olika inblandade här, de flesta vuxna. Jag funderar under läsningen på hur Bäck ska lyckas binda ihop dessa olika trådar, vart det hela ska leda och det lämnas flera cliffhangers. Jag ser fram emot nästa bok i serien, Jorden vaknar, som släppts i början av 2017. Madeleine Bäck har skrivit en riktigt spännande ungdoms- eller ung vuxenroman, med ett antal intressanta karaktärer och framför allt en läcker miljö och en annorlunda handling. Jag ser mycket fram emot att läsa fortsättningen!

Här kan du köpa Vattnet drar:

Adlibris

Bokus

 

Annons