Rädda pandan

Ann-Charlotte Ekensten har satsat på att skriva lättlästa böcker för olika åldrar och det gör hon riktigt bra. Nu har jag läst Rädda Pandan! (Nypon förlag 2016) som vänder sig till barn från 10 år. Lix (läsbarhetsindex) i texten är 13 och sidantalet 36, information som är viktig för den som har vissa lässvårigheter. På förlagets egen lättläst-skala får den här berättelsen tre av fyra nypon, och kräver alltså något mer av läsaren. Som brukligt är på Nypon, inleds boken med ett persongalleri som talar om vilka som medverkar i texten, vilket underlättar för den ovane läsaren som enkelt kan gå tillbaka och kolla vem som är vem.

Rädda pandan! handlar om Ivar, som gillar alla djur men älskar pandor. Kanske beror det på att hans första gosedjur var en panda? I hans klass går Saga, klassens coolaste tjej, och i hennes gäng har tjejerna ”mycket smink runt ögonen och […] slitna jeans” (sidan 4). Saga retar Ivar, kallar honom ”Panda-pojken” och får de andra att skratta åt honom men Ivar suckar mest och tar inte särskilt illa vid sig. Han tänker däremot att Saga och de andra inte har så mycket gemensamt med honom. Ivar och hans kompis Ali är med i Naturklubben och Panda-forum. Varje år anordnar Naturklubben en loppis och nu på lördag är det dags igen. De samlar in pengar för att försöka rädda pandorna i Kina, som är det enda landet i världen där det finns vilda pandor. Men eftersom man hugger ner skogarna där pandorna bor är det stor risk för att de fina djuren dör ut om man inte gör något. Pengarna som Ivar och hans kompisar får in ska gå till att lära upp människor som kan hjälpa och skydda pandorna i Kina. Och nu ska också den stora pandaräkningens resultat tillkännages – samma dag som loppisen! Kommer den att visa att det har blivit fler pandor sedan förra året? Det finns andra som är engagerade i loppisen, till exempel en tjej som Ivar chattar med på Panda-forum, Pandis. Han vet inte vem hon är men på lördag ska de ses för första gången. Hon verkar vara en schysst tjej, och älskar också pandor. Vem kan hon kan vara?

Ivar är en jättecool och stark kille som tror på sig själv och det han står för. En liten vardagshjälte, helt enkelt, som bryr sig om djur och natur, gillar begagnade kläder och inte äter rödlistad fisk, till exempel. Han går sin egen väg trots att vissa skrattar åt honom. Det är lärorikt och nyttigt för barn och ungdomar att läsa den här berättelsen. Dels för att den visar att man ska stå på sig och gå sin egen väg, dels för att den tar upp viktiga aspekter ur miljösynpunkt, och ger exempel på vad man kan göra för att bidra till att vi får en bättre miljö. Gör du kanske något liknande?

Ekensten verkar ha hittat sin nisch i den lättlästa genren. Hon är väldigt bra på att säga mycket i några få träffande gestaltande meningar. På Nypons systerförlag, Vilja förlag, finns även en serie lättlästa böcker som hon har skrivit för unga vuxna, Emmas liv, med tjugoåriga Emma i huvudrollen. Emma har en funktionsnedsättning och författaren påpekar att hon skriver dessa böcker för att ungdomar i den målgruppen saknar relevant litteratur. Hittills har det utkommit tre böcker om Emma. Dessutom har Ekensten skrivit serien om Tage på camping (Tukan) för de barn som just har knäckt läskoden och läser lättläst av den anledningen.

Jag kan varmt rekommendera den här boken. Den är spännande, ligger rätt i tiden och kan göra skillnad när det gäller barns uppfattning om vår miljö och våra möjligheter att påverka den. Med en sådan medveten och självsäker hjälte som Ivar, är det lätt att imponeras och själv drivas till att ta liknande initiativ.

Här kan du köpa Rädda pandan!:

Adlibris

Bokus

Nypon förlag