Middagsmörker

 

Charlotte Cederlunds debutbok Middagsmörker (Opal 2016) är en fantastisk berättelse full av intressanta karaktärer och spännande historia. Det är samisk magi på hög nivå.

Áili är sexton år och har just mist sin far i cancer. Hon tvingas lämna Skåne för att bege sig till släkten i den lilla samebyn Idijärvi, djupt inne i det öde Norrland. Här ska hon bo hos sin morfar som hon aldrig tidigare har träffat, och som inte verkar vara särskilt förtjust i att hon kommer. Att han ger henne skulden för att hennes mamma dog förstår man ganska tidigt. Men vad var det egentligen som hände?

Pappan och Áili har flyttat runt på olika platser i Skåne så hon har aldrig riktigt hunnit få någon vän. Att hon är född med ett ovanligt öga, med en mjölkvit slöja över, har inte heller gjort det lättare för henne att bli smälta in och accepteras. Istället har hon blivit hånad och utstött. Inte helt otippat tycks hon dessutom vara den enda vegetarianen i samebyn, där renskötsel och renslakt har en central betydelse. Det gör inte hennes anpassning enklare; inledningsvis känner hon sig ensam och lika malplacerad i kylan, som de tunna sneakers hon bär på fötterna.

Áili märker ganska snart att det ligger en obehaglig stämning mellan samer och så kallade storsvenskar. Hon upptäcker också att hon har en förmåga att känna saker som ingen annan känner och att hon upplever en särskild närhet till vissa djur. Vad vill den vita vargen som stryker omkring hos Áili?

När Áili inser att samebyns ordförande Ivvár är av den åsikten att hon inte har i Idijärvi att göra, blir hon desto mer intresserad av att stanna kvar. Det handlar mycket om tillhörighet och vem som har rätt att kalla sig same. ”Jag tycker inte att det samiska sitter i språket” säger Áili tidigt i berättelsen och överraskar till och med sig själv med hur övertygad hon är. ”I så fall kan ju vem som helst med språkbegåvning kalla sig same. Det sitter i blodet. Min mamma var same, därför är jag det också” (sidan 25). I Olivia får hon en lojal och kaxig vän och när dessa två beslutar sig för att ta reda på vad som pågår i Idijärvi, hamnar de mitt i en konflikt som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden.

Berättelsen har ett rätt normalt tempo till en början, den olustiga och hetsiga stämningen byggs successivt upp för att eskalera mot slutet, då det blir riktigt dramatiskt. Att det är Áili själv som berättar i förstaperson förstärker läsupplevelsen, särskilt i de sekvenser när det hettar till. Áili är annorlunda och det gör henne till en cool huvudperson och hjältinna – hon blir en fin förebild för alla som någon gång har känt eller känner sig lite udda.

Middagsmörker är en läckert vävd berättelse och något så ovanligt som en svensk magisk ungdomsthriller som tilldrar sig bland samerna. Jag älskar den här miljön! Det hela är mycket originellt uttänkt. Det är nyskapande att handlingen kretsar kring det samiska arvets seder och traditioner och texten igenom finns samiska namn, ord och uttryck. Norrsken och samisk mystik gör berättelsen speciell och jag längtar redan efter fortsättningen. Högt betyg.

Här kan du köpa Middagsmörker:

Adlibris

Bokus

Opal

Annons