M-Varken mer eller mindre

Ungdomsboken M varken mer eller mindre av debutanten Petra Backlund kom ut på Rabén & Sjögren i januari 2016. Den kategoriseras som ”unga vuxna”, och jag tänker att den passar från femton år och uppåt. Författaren är copywriter och det märks att hon arbetar med ord, att språket är viktigt för henne.

Nittonåriga Maj har gjort slut med pojkvännen Johan och driver runt på krogarna i Stockholms nattliv. Det blir en del festande. Hon har tillräckligt med pengar för att klara sig varje månad och därför försöker hon bara skaffa jobb lite halvhjärtat. Ännu har hon inte flyttat hemifrån utan bor med pappan och hans nya kvinna, Stina, som Maj retar sig på och försöker undvika. Mamman är forskare och bor utomlands. De har ingen vidare kontakt. Maj verkar rastlös och när hon råkar träffa flera killar på kort tid dejtar hon dem alla.

1) Love, är riktigt efterhängsen och kan inte läsa av henne alls – den hon kallar stalker.
2) Anders, bästa vännens pappa, stöter på henne.
3) Marcus, är snygg och intressant, någon som Maj kanske borde falla för – eller inte?

Dessutom har vi hennes ex Johan, som rör sig i periferin, både i verkligheten och i Majs tankar. De ligger fortfarande med varandra. Samtidigt skaver en hemlighet som hon inte har avslöjat för honom. Frågan är om hon någonsin kommer att göra det?

Maj gillar att göra listor och att kategorisera saker. Ordning och reda. Bästa kompisen Kim är den som slänger ur sig en tankeställare som äntligen får något att hända i Maj. ”Men du kör ju alltid på det logiska spåret. Radar upp fakta eller statistik” (sid 66). Det är mitt i prick, så fungerar Maj, inser hon själv. Hon har bara inte satt ord på det tidigare. Ska hon våga gå mer på känsla framöver? På Majs bucketlist finns hennes önskan att stå högst upp på Globen och spana ut över Stockholm. Höjdrädd är hon inte. Men hur skulle hon bära sig åt då?

Mycket snyggt och spännande med ett språk som imponerar; det är rakbladsvasst och vackert. Majs berättarröst är kaxig och rolig och man faller för henne direkt. Hon är både klarsynt och modig – en annorlunda huvudperson som jag gärna skulle läsa mer om. Helt klart är, att jag ser fram emot fler böcker av Petra Backlund. Olika storlekar på typsnittet, sms-konversationer, listor, brev, tankar i versal med mera, gör texten rolig och modern och med de korta luftiga kapitlen blir texten lättläst. Men det är språket som dröjer sig kvar, och jag sätter mina små färgglada lappar här och var för att kunna gå tillbaka. Högt betyg!

Här kan du köpa M varken mer eller mindre:

Adlibris

Bokus

Annonser