Vargskräck

Vargskräck – En hunddeckare med Flingan & flocken är Jeanette Bergenstavs debutbok och den första i en serie. Den gavs ut på Idus förlag 2015. Jag har fått intrycket att det här var en efterlängtad bok för alla hundälskande tjejer och killar, och mig veterligen finns det inte överdrivet många böcker i det ämnet. Hästar, ja, men hundar? Här är det dessutom en hel flock av dem. Berättelsen är relativt lång (259 sidor) och det finns flera olika spännande trådar i handlingen.

Medan de andra tjejerna i klassen börjar tänka på smink, kläder och killar är det bara hundar som gäller för Felicia, som kallas för Flingan. Inte undra på att hon blir överlycklig när hon får den lilla svarta dvärgpudeln Buffy till sin egen hund. Brorsan Theo bryr sig mest om dataspel och märker knappt om Flingan är hemma. Åtminstone till en början. Men kanske kan även jobbiga storebröder ändra sig?

Under en morgonpromenad råkar Buffy hitta ett blodigt stycke kött ute i skogen, som den lilla hunden smakar på. Flingan är chockad över upptäckten men är främst rädd att Buffy har blivit förgiftad. Senare på dagen går Flingan tillbaka till samma ställe för att se om hon kan hitta några ledtrådar till vem som har lagt ut köttet i skogen, och framför allt varför. Ligger det någon sanning i ryktet om en lös varg här i trakten? Och är det i så fall någon som matar den? Vem är Evelyn som bor i skogen, hon som kallas för häxa?

När Flingan berättar i skolan om vad som har hänt under helgen är det ingen som lyssnar på vad hon egentligen säger utan det blir istället en livlig diskussion om hur farlig vargen är. Men är det verkligen en varg? Några dagar senare finns det en artikel i Torslanda-Bladet, med felaktig information och skrämselpropaganda som gör att rädslan för den misstänkta vargen i skogen ökar bland invånarna i Torslanda. Vem är den skäggige mannen som smyger omkring och snokar? Och vilka är det som ordnar jakt och skjuter i skogen alldeles intill bostadsområdet?

Det är ett högt tempo i Vargskräck. Texten är fint skriven, karaktärerna är trovärdiga och sympatiska och dialogen är rapp och rolig. Det är kul att läsa om dem. Hela den ”setting” som författaren har skapat runt Flingan är välgjord och uttänkt. Det borgar för att det kommer fler spännande böcker om Flingan och flocken.

Det är roligt att Jeanette Bergenstav skriver om sin närmiljö kring Torslanda utanför Göteborg. Det är alltid härligt att känna igen sig och det ger en extra krydda till berättelsen när det är riktiga platser det handlar om – speciellt för läsaren som bor i området. Jag gillar idén med en hunddeckare, den är både unik, smart och underhållande. Dessutom är texten lärorik. Hundarna känns levande och personliga och jag kunde se dem framför mig under läsningen. Det händer saker hela tiden och flera olika trådar vävs fint samman i slutet. Jag ser fram emot nästa berättelse i serien!

Här kan du köpa Vargskräck – En hunddeckare med Flingan & flocken:

Adlibris

Bokus

Idus förlag

Annons