OPAL_CASTA_PA_ANDRA_SIDA_FAGELSANGEN.indd

Elinas älskade extramamma Vanessa dör i en trafikolycka i inledningen till Stefan Castas På andra sidan Fågelsången (Opal 2015). Hennes pappa Jörgen väjer för en räv och kollisionen med den mötande ambulansen är ett faktum. Far och dotter tvingas hantera förlusten, som för alltid förändrar deras liv. Hur ska de orka ta sig samman och gå vidare utan Vanessa?

På väg till Vanessas begravning får de som av en händelse syn på en gård på landet med en Till salu-skylt. De tar detta som ett tecken; där skulle Vanessa ha velat bo. Med skogen inpå knuten, några höns, frukträd, blommor och fjärilar. De måste hitta ett sätt att köpa gården! Kanske kan huset på landet bli en nystart, för Elina och Jörgen såväl som för pojken Aron, som dyker upp lite här och var? Och visst är det något märkligt bekant med räven som de ser smyga omkring?

Elina berättar på ett poetiskt språk med ett stråk av humor och På andra sidan Fågelsången är full av metaforer. Meningar som ”Skymningen kommer smygande från skogen” (s. 147) och ”… en tapet av fallande flingor” (s. 152) får mig att leende krafsa ner anteckningar. Elina är mogen och klok och dessutom mottaglig för kontakt med en annan dimension, ”den andra sidan”. Är det Vanessa hon talar med?

Jag känner sedan tidigare till Castas fascination för både rävar och vår natur, eftersom jag läste hans stämningsfulla bilderbok Gå och bada, Mister Räf! för några år sedan. Även i den här berättelsen finns en räv, vars egna iakttagelser löper som en röd tråd genom historien, parallellt med Elinas. Samtidigt lotsas både Elina, Aron och läsaren framåt mot uppgörelsen med döden. Oförklarliga händelser lämnas kvar åt läsaren att begrunda; mystiska möten med Vanessa, fåglar som talar till Elina, och räven. En av de många vackra bilder som Stefan Castas ord skapar hos mig, dröjer sig kvar i mitt minne: ”Just nu, i ett svindlande kort ögonblick, är allt möjligt. Nu står alla dörrar till alla världar på glänt” (s. 331). Jag vet inte vad jag hade väntat mig, men den här ungdomsromanen lämnar mig berörd och full av eftertanke.

Här kan du köpa På andra sidan Fågelsången:

Opal

Adlibris

Bokus

Annons