Resan_till_sommaren2_400-228x228

Berättelsen om Freja och hennes magiska halsband som blinkar fortsätter i Glashjärtat – Vänner eller fiender? (Idus förlag 2015). Den som har läst Resan till sommaren vet att halsbandet är hennes och bästa vännen Ramis hemlighet. Ska de lyckas hålla den för sig själva eller kommer klassens värsta mobbare Edvin att lista ut halsbandets magi?

Det är sportlov och Freja måste åka till sin pappa och hans nya familj, trots att hon egentligen inte vill. Ramis mamma har inte råd med någon skidresa så han har inget val. Han har det jobbigt hemma för han är rädd för sin storebror som slåss. Inte heller Edvin mår riktigt bra. Han oroar sig för vad det betyder att mamma och pappa bråkar så ofta.

Frejas pappa bor inte långt från Sälen så de ska förstås åka slalom på lovet. I skidbacken träffar Freja på Edvin. Nu är han en helt annan kille, och de har roligt ihop. Men Freja funderar: Ska han uppföra sig annorlunda när de kommer hem igen? Är han en vän eller fiende? Hur ska det bli i fortsättningen med Rami och Edvin i skolan?

Anna Helgesson skriver lättsamt men har en viktig historia att berätta. Det märks att hon har koll på mellanstadiebarn och deras vardag. Dessutom är hon lärare, så jag tänker att hon vet vad hon pratar om! Helgesson räds inte att låta barnen ryka ihop på skolgården eller med ett syskon hemma, precis som i verkligheten. Hon skapar en ruggig känsla som får det att gnaga obehagligt i magen. Flera parallella trådar vävs samman på ett finurligt vis.

Språket flyter och händelserna avlöser varandra i ett högt tempo – det är till och med så att det rullar på väl snabbt ibland, tycker jag. De enskilda kapitlen är intressanta och jag skulle gärna ha sett att de var längre, så att jag fick veta mer, att både de olika avsnitten och karaktärerna blev fördjupade. Jag tycker att Helgesson lyckas väl med tonen i texten. En lite lustig detalj är att varje kapitel på gammaldags vis har fått rubriker, liknande dem som förekommer i vissa gamla klassiker, som Oliver Twist av Charles Dickens. Skillnaden här är dock att det blir spoilers, som avslöjar väl mycket. Överraskningsmomentet försvinner därmed, vilket är synd. Något att tänka på till följande böcker i serien? För jag hoppas att det blir fler.

Här kan du köpa Glashjärtat – Vänner eller fiender?:

Albris

Bokus

Idus

Annons