kickar

Jag kommer att recensera några böcker för äldre ungdomar framöver. Det är nyskrivna titlar av både svenska och utländska författare för åldern 15 år och uppåt. Två är debutanter och två har redan publicerat ett par böcker vardera. Det är olika genrer och helt olika stil på berättandet men jag gissar att de kommer att bli försäljningssuccéer allesammans.

Staffan Cederborgs tredje ungdomsroman Kickar är en läcker blandning av thriller och kärlekshistoria. Den är utgiven på Opal 2015 och är 245 sidor lång. Berättelsen tilldrar sig under ett par sommarveckor i Visby. Vi får följa några gymnasieungdomar, vars sökande efter ”kickar” får oanade konsekvenser. Titeln Kickar är dessutom tvetydig i flera bemärkelser. Bland annat tränar huvudpersonen Joel kickboxning i den klubb där mammans nya man Vincent är tränare, men jag avslöjar inte vilka andra aktiviteter de sysselsätter sig med för att få sina kickar.

Kickar inleds med att Joel sitter på pendeltåget på väg till Stockholm. Han har flytt i panik med Gotlandsfärjan och är skadad, blodig och utan pengar. Läsaren inser att något hemskt har hänt. Genom korta återblickar redan på första sidan antyds att en person har dött: ”Slagen, sparkarna, mamma i soffan, blödande …”. Nyfikenheten stegras ikapp med olusten. Resten av texten består av en återblick med början två veckor tidigare och vi lär känna Joels vänner Kaspar, Ivan, Edvard och Linn. Gängets konstellation förändras när den nyinflyttade och spännande Cornelia dyker upp. Den sympatiska berättarrösten för händelseförloppet och läsaren fram emot nuet och ett slags uppgörelse och vi får en förklaring till vad som egentligen har hänt. Tempot är högt.

Dialogen är både kaxig, trovärdig och smart. De tyska och franska inslagen av småord och uttryck gör språket innovativt, poetiskt och fräckt på samma gång. Vi introduceras till handlingen med hjälp av en tredjepersonsberättare, men redan i andra kapitlet träder jagberättaren Joel fram. Härmed byts berättarperspektivet och läsaren får också veta varför. Det finns en tänkt lyssnare inuti texten. Berättaren använder ett du-tilltal i andra kapitlet (som återkommer i sista kapitlet). Joel berättar sin historia för en psykolog eller terapeut på BUP. Han skriver ett brev till henne, för att redogöra för händelserna. Det är detta brev som läsaren tar del av, som är själva berättelsen i boken. Jag gillar det upplägget. ”Det var väl så du ville att jag skulle göra? Skriva ner allt som hänt och använda tredje person för att, som du sa, ’distansera dig från händelserna’ ”. Dessa ord är Joels i inledningen på det andra kapitlet (sidan 23).

Cederborgs språk är glasklart med ett överraskande bildspråk som visar vad huvudpersonen tänker och känner: ”Hur som helst var det som om en tunn skiva av frostat glas nu gled ner mellan oss” (sidan 87). I texten finns mängder av härliga metaforer och uttryck. Kickar är välskriven och språkligt mycket njutbar, och historiens olika trådar vävs ihop på slutet. Det är spännande ända till sista sidan.

Jeanette Palm

Här kan du köpa Kickar:

adlibris

bokus

Annons