29691610_O_1

Drömbärarna av Kerstin Lundberg Hahn är en magisk berättelse om flickan Malva som hjältemodigt räddar sin lillebror när han blir bortrövad av det blåklädda folket. Dessa är de skumma arbetare som håller till i den gamla övergivna tvålfabriken i närheten av huset där Malva och hennes föräldrar precis har flyttat in.

Men innan dess har Malva lärt känna Veronica, den mystiska grannen som har ett äppelträd som inte beter sig som andra äppelträd. Det har äpplen mitt i sommaren. Och grenarna vajar trots att det är alldeles vindstilla. Malva blir bjuden på ett äpple och så småningom hamnar hon i en värld där drömmar blandas med verklighet. Veronica har en hemlighet som Malva får reda på, det handlar om det fruktansvärda som hände när Veronica var liten och hennes lillebror blev bortrövad. I den historien finns fortfarande många oavslutade trådar. Var det kanske meningen att Malva skulle få reda på hemligheten? Samma historia upprepas nämligen med hennes egen lillebror. När han blir bortrövad står föräldrarna hypnotiserade med glasaktiga blickar och märker ingenting. De beter sig som om allt är som vanligt. Malva förstår att hon måste ta saken i egna händer. Därför beger hon sig till ön där den elake Orag med sina farliga drömbärare härjar.

Personligen tillhör inte fantasygenren min favorit men jag blev positivt överraskad av Lundberg Hahns magiska skildring som har ena foten i verkligheten. Jag gillar hur läsaren succesivt och nästan obemärkt förflyttas från den realistiska världen in till den drömlika fantasin där övernaturliga väsen och magi tar över samt hur dessa två världar samspelar med varandra.

Boken innehåller ganska många sidor text, men tack vare att den är indelad i många och förhållandevis korta kapitel samt att spänningen är hög hela tiden känns det aldrig trögt att läsa. Det är en välskriven bok med utförliga miljöbeskrivningar. Karaktärerna är väl gestaltade, man känner Malvas frustrationer, rädslor och beslutsamhet. Veronica väcker nyfikenhet och sympati. Veronicas och Malvas relation är fint beskriven. Jag skulle gärna ha sett att deras vänskap fått lite större utrymme.

Bokens omslag är tilldragande med mjuka färger och motiv som genast leder tankarna till en mystisk värld. Det finns inga illustrationer inne i texten, men på allra första och allra sista uppslaget finns en karta över ön, dit Malva tar sig, vilket direkt ger spännande förväntningar på innehållet. Varje kapitelstart och varje del av bokens fyra delar har även två illustrationer som upprepas, bland annat en skalbagge. Det får mig genast att komma att tänka på Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen. Och det är inte bara skalbaggen som ger associationer till Maria Gripe. Precis som i hennes böcker berättas Drömbärarna i en spännande och välskriven magisk realism, om än kanske inte riktigt lika suggestiv.

Jag läser gärna mer av Kerstin Lundberg Hahn och ger Drömbärarna högt betyg.

Emma Fäldt

 

Här kan du köpa Drömbärarna:

adlibris

bokus

Annons