521-3-430805_sa_himla_perfekt_webb

Hegas förlag i Helsingborg, som ger ut lättlästa böcker för olika åldrar, har skickat mig böcker för recension. Så himla perfekt (2014) är skriven av Leif Jacobsen. Den vänder sig till barn från 9 år och har ett läsbarhetsindex (LIX) på 20 och får tre av fem punkter ifyllda på Hegas’ egen mätare när det gäller svårighetsgrad. Det är 98 sidor i stort lättläst typsnitt och innehåller svartvita kartor respektive informationstavlor som berättar fakta om BMX-banor och cykling. Illustratörer är Anders Backlund (logga och figurer) och Jimmy Wallin (omslag och kartor).

Så himla perfekt handlar om ett gäng cykelintresserade ungdomar. Det här är en fristående fortsättning på Hur grymt som helst, som jag inte har läst, men det gick väldigt bra att komma in i texten. Serien kallas BMX Gripen och detta var alltså del 2.

Fille, Sacke, Maja och Tore är fyra kompisar som gillar att cykla. Jag har inte lyckats räkna ut hur gamla de är men jag gissar på elva, tolv. De har bildat en cykelklubb och ska försöka få den godkänd så de kan ha riktiga tävlingar. Men det är mycket som behöver fixas först! Mycket mer än de räknat med … Tack och lov har de fått hjälp av herr Olsson och den nya banan ligger bakom hans gård. Kanske kan han hjälpa till med fler saker?

Det är lättläst och kul med ett bra tempo i texten. Händelserna berättas ur Sackes perspektiv även om det är i tredjeperson; det är han som fokaliseras. Dialogen känns trovärdig och lagom kaxig, och jag gillar att Maja är den som är den som verkar driva på för att ordna allt för klubbens bästa. Ska de få sin bana godkänd? I så fall skulle det helt enkelt bli så himla perfekt!

Ordlistan för BMX längst bak i boken är toppen för alla oss som inte känner till den här sporten sedan tidigare. Jag kan rekommendera den här boken till både tjejer och killar, med eller utan cykelintresse från början.

Jeanette Palm

Här kan du köpa Så himla perfekt:

Hegas förlag

adlibris

bokus

Annons