523-3-430867_nyckelns_hemlighet_per_webb

En mystisk nyckel och en svepande känsla av ett slags närvaro som inte hör hemma i nuet är upptakten till Ewa Christina Johanssons femte bok om Ella, Nyckelns hemlighet. Den är utgiven på Hegas förlag i Helsingborg, och är en lättläst bok som vänder sig till barn från 9 års ålder. Den har 103 sidor med stor stil och några få illustrationer gjorda i ett slags blandteknik mellan teckning och fotografi, av Åsa Carlsson. På insidan av pärmarna finns en målning i svartvitt som man förstår knyter an till det förgångna, vilket är något som har en stor betydelse i den här berättelsen. Det finns också en kapitelindelning i inledningen och tydliga rubriker på varje kapitel för att underlätta för läsaren.

Det här är alltså den femte boken i en serie, som alla har Ella i huvudrollen. Först efter knappt halva boken förstår jag det faktum att hennes syster Ida är hennes tvilling. Jag hade ju inte läst de tidigare böckerna så jag blev överraskad. Det kändes finurligt. Tvillingar som ändå är olika, visar det sig.

Berättelsen inleds i en fjärran tid där någon blir inlåst. Vems gråt är det som hörs genom den tjocka trädörren och som sedan tystnar? Det är en ruskig prolog som förstås skapar en lätt obehaglig stämning, samtidigt som den gör läsaren nyfiken och intresserad. Sådant här gillar jag! Vem är det egentligen som blir inlåst? Meningen ”Det var nyckeln som låste in” ger mig genast associationer till Astrid Lindgrens Mio min Mio, även om det kanske mest handlar om en känsla, som förmedlas genom det lite poetiska språket här. Vidare berörs jag av den sista meningen i prologen: ”Och gråten bakom den låsta dörren tystnade och hördes inte mer”. Vem lockas inte av en sådan inledning?

I första kapitlet lämnar vi det förgångna bakom oss liksom det något poetiska språket. Vi hamnar i nuet och får veta att det är städdag i skolan. Huvudpersonen Ella verkar vara lite lat av sig och drömmer om det stundande sommarlovet – läsa böcker, äta glass, och bada … När hennes syster visar upp en nyckel hon hittat blir Ella intresserad. Det är en märklig hjärtformad nyckel som dessutom blir alldeles kall i Ellas hand. Och visst är det väl bokstäver som kommer fram när hon håller i den?

Ella har verkligen inte tid att städa nu när hon fått upp ögonen för den mystiska nyckeln. Vad är det nyckeln vill berätta? Och vem är det hon ser som en skugga här och där? Vad betyder orden, ”Håll dig borta. För din egen skull.” som hon hör liksom inuti sitt eget huvud? Får Ella verkligen kontakt med någon från det förflutna?

Den som gillar det lite magiska och övernaturliga har en härlig lässtund att se fram emot. Det är en lättläst berättelse och historien är vacker och spännande. Visserligen noterar jag ett par onödiga upprepningar i början, några konstiga formuleringar. Jag hittar även några små grammatiska misstag senare i texten, vilka lätt hade kunnat åtgärdas med vass penna. Sådant reagerar jag på, men det är det kanske inte någon annan som gör, och förmodligen inte målgruppen som boken riktar sig till heller.

Jag tycker mycket om berättarrösten och den historiska kopplingen och det är ett härligt tempo i texten, liksom en trovärdig dialog. Så betyget blir högt.

Jeanette Palm
Här kan du köpa Nyckelns hemlighet:

Hegas

bokus

adlibris

Annons