978-91-7577-109-0

 

Kommandokusinerna på djupt vatten är utgiven på Idus förlag 2012, och skriven av Staffan Hedberg och Anna Hansson. Det är den andra delen i serien men den första jag har läst. Den består av 75 sidor luftig text, indelad i sju kapitel med svartvita illustrationer gjorda av Carolina Ståhlberg, en per kapitel. De är fräcka och lite manga-inspirerade, som jag ser det. Det märkliga är, att det inte finns något kapitel sex, utan det hoppar direkt från kapitel fem (En magisk afton) till kapitel sju (En grym upptäckt). Det är ett olyckligt korrfel.

Sandra-Jenny, som kallas Sandy, och hennes kusin Simon åker på kryssning med sina familjer. De är medbjudna av morbror Glenn, som är ganska rik. Sandy, som berättar historien, blir aningen besviken när hon upptäcker att hytten i fartyget inte är så lyxig som hon föreställt sig. Inte blir det bättre av att en städare är direkt otrevlig mot dem, eller att trollkarlen Mister Magito, som ska uppträda under resan, nästan skrämmer slag på henne med sin vampyrblick. Och vem är egentligen Mister Magito?

Snart börjar mystiska saker hända ombord. Hur kommer det sig att två kristallkronor faller ner från taket? Och varför försvinner en svart handväska? Finns det tjuvar ombord? Vilken tur att kommandokusinerna är redo att kasta sig in i nästa mysterium!

Berättarrösten i Kommandokusinerna på djupt vatten tillhör huvudpersonen Sandy, som redogör för äventyret hon upplever tillsammans med kusinen Simon. Hon har en cool ton och låter oss ta del av historien i första person singular, presens, d.v.s. en ”jag-berättare” i nutid. Detta gör att man som läsare känner sig delaktig och får möjligheten att uppleva händelserna i texten samtidigt som berättaren. Det gör det hela mer spännande!

Varje kapitel har en rubrik och dessa gillar jag! De är lite av ordlekar och finurliga.

Kommandokusinerna på djupt vatten är en lättläst och lagom spännande bok som vänder sig till barn i mellanstadiet. Det är smart och roligt att det handlar om en tjej och en kille och att de är kusiner. Jag gillar titeln och persongalleriet som författarna har byggt upp. Texten är välskriven med trovärdig dialog och det är lagom tempo. Det är både fart och fläkt i äventyret utan att vara någon riktig bladvändare. Kanske är det meningen att det inte ska vara alltför skrämmande? Jag är förresten ett stort fan av ABBA, och både mimade och sjöng så det dånade på rasterna i högstadiet på 1970-talet. Och det blåstes ju nytt liv i låtarna med filmen Mamma Mia så barn och ungdomar har nog koll på vilka de var. Samtidigt är det kanske ett fiffigt sätt att visa att föräldrarna är lite mossiga när de ska klä ut sig och uppträda som ABBA i ett karaoke-framträdande? Kul idé!

Bra betyg och en honnör för kommandokusinerna!

Jeanette Palm

Här kan du köpa Kommandokusinerna på djupt vatten:

idus förlag

adlibris

bokus