9789174431186_200_arga-mira

Jag har läst tre härliga bilderböcker av Kristina Murray Brodin, som riktar sig till lite olika åldrar. Den första heter Arga Mira och är för barn i förskoleåldern, kanske 3-5 år gamla. Den är utgiven 2014 på danska Turbine förlag, som är baserat i Århus.

Den fina framsidan domineras av en närbild på den arga flickan Mira mot en svart bakgrund. Jätteläckert! Illustrationerna är gjorda av Lisa Lanning och är väldigt härliga. Barnen har stora huvuden och ett lite barnsligt uttryck i ansiktena, på ett nytt och roligt sätt. Jag har aldrig stött på den här illustratören tidigare och blev mycket förtjust i hennes stil. Kanske är det hennes debut?

Berättelsen utspelar sig på en förskola och vi får följa tre barn. Fast trots att det är Mira som står i centrum, är det Leya och Ture som för händelserna framåt och blir indirekt de egentliga huvudpersonerna. Texten är uppbyggd på ett väldigt kul sätt, som känns finurligt och nytänkande. Berättelsen igenom gissar de två kamraterna hur det kommer sig att Mira är så arg. Det är roligt och det framkommer en hel rad med anledningar till varför hon kan vara arg idag. Kanske är hon arg ofta?

Jag tycker att det är bra att texten koncentrerar sig på dessa tre, och att fler barn inte är inblandade. Samtidigt visar bilderna andra personer när Leya och Ture samtalar om händelser som tilldragit sig tidigare. Bland annat förekommer en pappa och en syster på bilderna för att illustrera situationer när någon varit arg. Det är intressant att barnen verkar ha olika nationalitet utan att detta nämns i texten. Texten är rolig och barnen tar upp egna exempel på hur de själva blivit arga tidigare. Dessa passar till de olika gissningarna när det gäller Miras ilska idag. Jag tycker att det här är en mysig och kul bok.

9789185845613_200_prinsessan-victoria

Nästa bok under bilderbokstemat är Prinsessan Victoria, också den skriven av Kristina Murray Brodin men nu med Kajsa Linds illustrationer. Den är utgiven på Olika förlag (2014) som ger ut böcker under devisen: ”Böcker ut & in – ut med stereotyper – in med möjligheter!”. Prinsessan Victoria passar från ca tre år, står det på baksidan, men huvudpersonen som berättar historien, är troligen minst fem år, så klok som hon är.

Detta är en varm och finstämd berättelse om en flicka som möter en hemlös kvinna. Vi får aldrig veta vad flickan heter, utan hon kallas endast ”du lilla” av den hemlösa som sitter på parkbänken. Detta är roligt och känns lite ovanligt samtidigt som jag gärna vill ha ett namn på huvudpersonen. Den hemlösa heter Victoria vilket framkommer snart eftersom den lilla flickan är ovanligt frågvis och omtänksam och gör flera godhjärtade handlingar för att hjälpa henne.

Att flickan och hennes pappa är mörkhyade i bild, känns politiskt korrekt men icke desto mindre trevligt och modernt. Det är säkert en lämplig ingrediens för utgivning på Olika förlag, och i dagens mångkulturella samhälle måste alla barn få tillfälle att känna igen sig. Flickan är helt fördomsfri när det gäller mötet med den hemlösa. Dessutom förekommer endast en pappa, och precis som Pappa Åberg dyker han upp i bakgrunden. Han gör inte mycket väsen av sig men en dag bakar han och dottern bullar till fotbollslaget. Så här får vi in en ensamstående pappa som bakar, vilket jag tror är genomtänkt.

Jag tyckte om stämningen i boken, både den som kommer av den kloka berättarrösten och den som de fina illustrationerna sprider. Eftersom hemlöshet är ett högst aktuellt ämne, kan det vara intressant och nyttigt att använda boken som diskussionsunderlag vid högläsning, till exempel på förskolor.

9789172996533

Den tredje boken som jag har läst under temat bilderböcker är alltså också den skriven av Kristina Murray Brodin: Förbaskade träd, utgiven på Opal 2014. Det är Katarina Strömgård som har illustrerat den här gången. Härliga bilder som ser lite grova och kantiga ut samtidigt som de förmedlar en distinkt känsla med ansiktsuttrycken. Jag gillar särskilt pojkens vackra ögon. Dessutom är det flera bilder med annorlunda perspektiv: Dels uppifrån trädet från pojkens situation på en gren med skatan bredvid, dels ner på honom själv när han sitter i sängen och kikar upp mot trädet och läsaren. Illustrationerna täcker även insidan av pärmarna fint, den bakersta tillhör dessutom handlingen. Man kan nog analysera dessa illustrationer betydligt mer än så här men nu koncentrerar jag mig på texten.

Huvudpersonen är en pojke och det är han som berättar historien i presens. Jag gissar att han är fem, sex år, men det är svårt att veta. Jag saknar åldersrekommendationer på de flesta barn- och bilderböcker jag ser nu för tiden. Personligen tycker jag att det är ett bra stöd när man ska köpa böcker, att få veta vilken ålder berättelsen riktar sig till. Då kan man själv avgöra om det är en lämplig bok för det barn man har i åtanke. Pojken och hans pappa har just flyttat in i en ny villa. Mamma är inte här för tillfället, hon är på resa med arbetet och kommer om några dagar. Trädgården är liten och mitt i den står ett stort träd. Pappan är fast besluten att trädet måste bort. Han muttrar buttert om att anlita en trädfällare som ska ta ner trädet, för det skymmer solen i trädgården. Pojken vill absolut att trädet ska stå kvar; han blir en envis liten trädkramare. Han hittar både ekollon, ekorrar, nattfjärilar, skator och annat i den stora ekens närhet. Och trädfällaren själv har också åsikter om vilka träd hon vill fälla – eller inte. Frågan är vad som kommer att hända med det förbaskade trädet?

Bilderna talar sitt tydliga språk även här, och fördomsfriheten lyser igenom, precis som när det gäller Prinsessan Victoria. Ingenstans i texten står det att huvudpersonens pappa sitter i rullstol. Inte heller att trädfällaren är en kvinna med tydliga biceps under den kortärmade skjortan. Det känns befriande, tycker jag, för pappan är ju en vanlig pappa ändå. Visserligen tjurskallig men som folk är mest. Trädfällaren faller också utanför de gängse föreställningarna om manligt och kvinnligt. Jag tycker att detta är en välskriven, varm och viktig bok som ger en skön känsla i magen. Den värnar de små djurens såväl som människans rätt att finnas – var och en på sitt sätt.

Jeanette Palm

Här kan du köpa Kristina Murray Brodins böcker:

adlibris

bokus