978-91-7577-120-5

Idus förlag i Lerum har verkligen gett ut många böcker för åldern 8-12 år de senaste åren. Nu har jag fått ytterligare en bok på mitt nattduksbord och titeln passar mig perfekt: Det övergivna huset. Den består av 177 sidor med 14 punkters text – utan illustrationer. Omslaget ser väldigt tilltalande ut. ”Grafisk form och sättning” står förlagschefen Ulrika Slottner själv för. Det är läckert gjort!

Berättelsen börjar med en sorts prolog som handlar om en flyktingfamilj från Irak, vars situation är oviss. De väntar på besked om de ska få stanna i Sverige eller bli utvisade. Pojken Amir trivs i sitt nya land och i sin nya stad och framför allt med de nya vännerna i klassen. Här känner han sig trygg. Familjen har överklagat det första beslutet om avslag, så när ännu ett brev från Migrationsverket kommer, är Amir säker på att det är avslag igen. Han springer sin väg.

Huvudpersonen Lovisa, som kallas Lo, bor med sin mamma i Stockholm. Mamman har just förlorat sitt arbete, räkningarna dräller in och inte blir det bättre av att hennes pojkvän har gjort slut – igen. Livet ser mörkt ut. De kommer inte längre att ha råd att bo kvar i sin lägenhet.

I första kapitlet får de ett anonymt brev, som visar sig innehålla nyckeln till en lägenhet lilla Åtvidaberg i Östergötland. De känner ingen där men märkligt nog visar det sig att lägenheten är betald för sex månader framåt. ”Man måste våga för att vinna”, står det i brevet. Det är precis vad Los mamma Mari bestämmer sig för och denna nyckel blir deras räddning. Men vem är personen som skickat brevet och skriver under med R?

Äventyret tar fart redan första skoldagen. Lo blir god vän med sin bänkkamrat Ida och fröken konstaterar att Amir saknas i klassrummet. Efter skolan går Lo och Ida till konditoriet och fikar och då lägger de märke till en man som uppför sig märkligt, och beslutar sig för att följa efter mannen. Han går till det övergivna huset i utkanten av staden. Det sägs att ingen har bott i huset på över trettio år. Men vad är det för en skugga som Lo ser i fönstret på andra våningen? Är det verkligen bara Lo som kan höra den vackra sångrösten inifrån det övergivna husets trädgård? Och vad har hänt med Amir, den försvunne pojken? Lo och Ida får framträdande roller i upplösningen av mysteriet.

Jag tycker att Emma Asklings första barnroman är en spännande historia som är lite annorlunda till sitt innehåll. Det är en fin berättelse om vänskap, som spänner över årtionden. Berättarrösten är behaglig och dialogen känns trovärdig. Lo och Ida är två mysiga tjejer, modiga och kloka. Jag gillar att den knyter an till flyktingpolitiken, om än bara som en av många trådar i den här härliga berättelsen. Det är också spännande med kopplingen till händelser i historien, det som hände för trettio år sedan. Hela stämningen som förmedlas genom texten påminner mig om Kerstin Lundberg Hahns och Ingelin Angerborns böcker. Och det är positivt, som jag ser det.

Detta är en välskriven och genomtänkt berättelse som ger mig en feel good-känsla. Det finns ett driv och en mysig spänning texten igenom. Jag ser fram emot att läsa en uppföljare till denna med samma persongalleri, eller en helt fristående barnberättelse, av Emma Askling. Jag tycker att hon kan sitt hantverk väl redan nu. Högt betyg.

Jeanette Palm

Här kan du köpa Det övergivna huset:

Idus

adlibris

bokus