978-91-7577-115-1

Den flitiga Anna Hansson har gett ut ett stort antal barnböcker sedan debuten 2012. Närmare bestämt 19 stycken. Hon har dessutom skrivit kontrakt på ytterligare en drös med böcker som ska komma ut under 2015 och 2016. I Den förtrollade flöjten (2014) samarbetar hon för andra gången med lyckat resultat med Tomas Wallin, gitarrist i bandet Takida, som kommer från Ånge i Ångermanland, precis som Anna. Detta är andra boken i en serie för barn i åldern 6-9 år. Texten är lättläst med ganska korta kapitel och boken är 95 sidor lång. Den är illustrerad med svartvita teckningar av Jenny Lindqvist och utgiven på Idus förlag i Lerum. Den tredje och avslutande delen väntas komma ut 2015. Äventyret som började i Den magiska gitarren fortsätter alltså här. Författarna inleder med en kort resumé som sammanfattar vad som hände i berättelsens första del. En karta täcker uppslaget före resumén. Vi förstår att morfar inte är den Dante hela sitt liv har trott; han bär nämligen på en spännande hemlighet. Har man läst första delen vet man förstås vad detta är.

Dante och hans morfar återvänder till landet Minoria för att ställa saker och ting tillrätta. Den här gången gäller det alltså en stulen flöjt. Det är viktigt att de hittar den, för med flöjten kan man styra tiden och folks känslor. Väldigt fiffig idé! I Minoria får vi även möta Elision, som är i Dantes ålder, och som tillfälligt tagit över tronen. När Dante och morfar kommer, följer hon genast med dem ut för att söka reda på den förtrollade flöjten.

Det finns inte några långa ”transportsträckor” i Den förtrollade flöjten. Jag upplever heller ingen dödtid eller onödigt utbroderande av texten, utan det är bra driv. Jag fnissar igenkännande åt dialogen, som är rolig. De töntiga vakternas beteende följer den mall vi är vana att se i till exempel Disneyfilmer, och de låter inte särskilt begåvade. Deras diskussion får mig även att tänka på en och annan vakt i Astrid Lindgrens Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Den är inte ruskig på något vis, vilket gör den lämplig även för de yngre i åldersgruppen.

Det är roligt att det handlar om instrument, vilket kanske inte är så märkligt med en gitarrspelande medförfattare. Det är en festlig idé! Dessutom ligger en ordlista i slutet på boken, som förklarar de många latinska orden, (musikaliska termer och instrument) som fått ge namn åt platser och personer i Minoria. Namnet på landet kommer från ordet Minor, som är en musikalisk term för moll (en grupp toner som är vemodiga). Det är fantasifullt och originellt.

Jag blir dock lite konfunderad över att Dante måste se så märkligt ut; han har ett äggformat huvud och nästan ingen näsa, så han ser inte riktigt mänsklig ut. Det gör däremot morfar och de andra männen. Djuren är också fint tecknade.

Under 2015 väntas alltså den tredje och avslutande delen i serien. Den är säkert efterlängtad. Med tanke på att det visade sig vara ett lyckat samarbete, skulle det inte förvåna mig om det dyker upp en helt ny serie gjord av samma författarpar så småningom. Det ser jag fram emot!

Jeanette Palm

Här kan du köpa Den förtrollade flöjten:

Idus

Adlibris

Bokus

Annons