hemligheten-i-haga

Jag har gjort bekantskapen med Gunilla Granbom. Hennes debutbok är en spännande och härlig berättelse som heter Hemligheten i Haga utgiven på Idus förlag (2013). Jag lockas av titeln och det vackra omslaget. Dessutom är det väldigt fin kvalitet på papperet. Alla böcker från Idus förlag i Lerum har vackra omslag med styva fina pärmar.

Som boende i Göteborg gick förstås mina tankar från början till vårt eget Haga, de trånga gamla gatorna nere vid Järntorget, men jag insåg snabbt att det var Hagaparken i Stockholm det handlade om. Och vilket perfekt utgångsläge för handlingen i denna tidsresa!

Emma och Susanna är två smarta vetgiriga flickor på tio år. En dag när de är på utflykt med klassen i Hagaparken, träffar de på en uteliggare med smutsiga kläder och rufsigt hår. Han presenterar sig som Jon Halling och berättar att han kommer från en annan tid. Talar den där Halling sanning? Kan han verkligen komma från år 1791? Hur ska han i så fall komma tillbaka till sin familj och sin tid? Och vad har kung Gustav den tredje med saken att göra? Emma och Susanna bestämmer sig för att försöka hjälpa mannen. Det blir ett spännande och nästan obegripligt äventyr, där de lär känna Hagahäxan. Samtidigt för de en kamp mot klockan och måste klara sig undan ruskiga soldater som jagar dem. Och vem är den där skalden de träffar på? Visst verkar han bekant?

Man fattar genast tycke för huvudpersonerna. Detsamma gäller berättarrösten. Det är välformulerade meningar, driv och spänning hela texten igenom vilket gör läsningen till en ren njutning. Handlingen är intressant och spännande, särskilt partierna som tilldrar sig i slutet av 1700-talet, som är lite lagom läskiga. Dessutom är det kul med de inslag som har med dåtidens mat och kläder att göra. På så vis får vi vara med om en spännande historielektion och ett hisnande äventyr i ett. Granbom verkar kunna sin sak och har uppfunnit en fantasieggande och annorlunda plats att förlägga handlingen till – det är en väldigt finurlig portal för tidsresan i Hagaparken.

Jag undrar om Emma och Susanna inte skulle kunna halka in i något annat historiskt äventyr någonstans i Stockholm? Det är spännande med tidsresor och det finns många intressanta händelser i historien att titta närmare på. Det är både nyttigt och kul för alla barn och ungdomar. Jag kan varmt rekommendera Hemligheten i Haga till alla som gillar fart och fläkt och spänning med mysiga huvudpersoner och vill vara med om ett annorlunda äventyr. Det är en bonus att man samtidigt får lära sig lite mer om den svenska historien.

Jeanette

Här kan du köpa Hemligheten i Haga:

adlibris

bokus

Annons