1407236108770

Lucialinnet av Emma Frey-Skött är en lättläst bok från 12 år och uppåt, utgiven av Nypon förlag. Sidantalet är 48 med ett typsnitt på ca 16 punkter. Lix (läsbarhetsindex) är 14, vilket innebär att berättelsen inte har så långa och krångliga meningar, utan räknas till de enklare och mer lättlästa böckerna (under 30 anses som lättläst enligt Nypon förlags egen hemsida).

Titeln Lucialinnet är lätt att komma ihåg och passar perfekt, liksom omslaget, som är läckert och annorlunda. Det är Lisa Zachrisson som har gjort den fina illustrationen. När man har läst berättelsen förstår man vad omslagets illustration syftar till och det blir en liten aha-upplevelse.

Liksom i tidigare böcker från Nypon förlag som vi har recenserat, finns även i denna en förteckning på första sidan. De karaktärer som förekommer i texten står uppradade under rubriken, ”I den här boken finns”. Detta är genomtänkt och underlättar för läsaren att hålla isär personerna.

Lucialinnet berättas i presens av Siri, som verkar gå i sjätte klass. Hon är en vanlig tjej som inte utmärker sig så mycket utan är lite tyst och blyg. I år är det sexornas tur att hålla i luciatåget, så alla i klassen röstar om vem som ska få äran att vara lucia. De två mest populära tjejerna får förstås flest röster: Dora och Lova. Men dessutom får Svett-Ebba, som hon elakt kallas av klasskompisarna, överraskande nog två röster. Vem det är som har röstat på henne är inte så svårt att lista ut …

Medan klassen flinar åt Svett-Ebba, frågar Siri sig själv om hon också mobbar Ebba. Det gör jag väl inte? tänker hon. Men hon gör ju heller ingenting för att stoppa mobbningen. Eller gör hon det? Och vad gör fröken? Vågar Siri sätta sig upp mot klassens populära tjejer och stötta Ebba? Hur ska hon i så fall bära sig åt?

Eftersom texten handlar om mobbning, är det stundtals lite känsligt att läsa. Säkerligen kommer många att uppleva stor igenkänning, både de som själva har blivit mobbade och de som har mobbat andra. Med relativt korta, koncisa och precisa meningar lyckas Emma Frey-Skött förmedla problematiken med att låta klassen rösta, jämfört med att lotta vem ska få vara lucia. Utan att avslöja för mycket av handlingen, som ju är ganska kort, vill jag ändå säga att slutet känns både överraskande och uppfriskande. Det ger läsaren en hoppfull och positiv känsla av möjligheter, en ljus öppning mitt i det mörka.

Emma Frey-Skött tar upp ett allvarligt ämne och jag beundrar hennes sätt att säga mycket på några få rader. Det finns gratis lärarhandledning och diskussionsuppgifter till boken att ladda ner på Nypon förlags hemsida. Det här är en välskriven berättelse med en ömsint beskrivning av huvudpersonen Siri och hennes dilemma, som Frey-Skött löser fint genom att låta henne vara både modig och klok.

Jeanette Palm

Här kan du köpa Lucialinnet:

adlibris

bokus

Nypon förlag