lite-ihop

Lite ihop är Johanna Lindbäcks första bok för de yngre åldrarna (9-12) och den första på Lilla Piratförlaget. Den kom ut förra året lagom till Bokmässan i Göteborg. Hon har tidigare gett ut sex ungdomsböcker på Rabén & Sjögren, en om året med början 2007.

Det handlar om Majken som går i sexan och är en helt vanlig tjej som läsaren genast fattar tycke för. Hon är sympatisk och ödmjuk. Dessutom har hon en egen stil, klär sig i svart och spelar fiol. Läsaren får tidigt klart för sig att hon inte är intresserad av killar. Majken och bästa kompisen Tessan har hängt ihop i alla år, trots att Tessan är en riktig sporttjej. Hon både spelar fotboll och simmar och Majken gör inget av detta. Men nu när skolan börjat efter sommarlovet verkar de ha glidit isär och Tessan intresserar sig plötsligt för killar. Särskilt Dexter i sjuan. Majken känner sig åsidosatt och ratad. Och varför har Tessan blivit kompis med dryga Belinda?

Majken träffar under tiden Ivan, den nya killen i 6B, parallellklassen, när de sitter och väntar på sina musiklektioner. Han har redan fått de andra tjejernas blickar efter sig i matsalen och på skolgården. Första gången pratar de inte med varandra men så småningom börjar de lära känna varandra lite smått. Och så får Majken en supersmart idé! Hon ber Ivan om en tjänst som han accepterar: De ska låtsas göra saker tillsammans, som om de dejtar, för att imponera på Tessan och de andra. Det borde väl få dem att tycka att Majken är cool, och intresserad av killar? Det borde väl få Tessan att vilja bli bästis med Majken igen? Nu går förstås inte allt som Majken har tänkt, på flera plan. Med spänning följer läsaren Majkens och Ivans dejter i matsalen. Är allt bara på låtsas?

Lite ihop är berättad i förstaperson av Majken i en kaxig och kul ton som innehåller vad jag upplever som ett modernt ungdomsspråk. Jag tror att den passar åldersgruppen den riktar sig till och den verkar hipp och äkta.

Jag har läst alla Johanna Lindbäcks böcker och tycker mycket om dem. Nu när hon vänder sig till en yngre publik, får hon en ännu större läsekrets, vilket naturligtvis är ett smart drag. Jag hoppas att det här inte var en engångsföreteelse utan att Lindbäck fortsätter skriva även för denna yngre skara läsare.

Jeanette Palm

Här kan du köpa Lite ihop:

https://www.adlibris.com/se/bok/lite-ihop-9789187027529

http://www.bokus.com/bok/9789187027529/lite-ihop/

Annonser