Bella-och-Broder-Superstar-400-500x500

Bella bor med sin lagom pinsamma mamma (vilken mamma är inte det!) i samhället Söråker, som även är författaren Sanna Juhlins hemort. Bella går i trean och både hon och framför allt bästisen Hilda är fans till den mycket berömde hårdrockartisten Black Star.

Bellas pappa bor i Norge, där han har en ny familj och två halvsyskon till Bella som hon aldrig träffat. Inte heller har hon träffat sin pappa på många år.

Vad ingen har känt till är att pappan även har en son i Sundsvall bara några mil bort. En halvbror till Sanna och inte vilken halvbror som helst, utan Black Star, eller Gabriel, som killen bakom artistnamnet heter!

Nu ska Bella få träffa sin bror. Men ryktet går och plötsligt vill alla dra nytta av Bellas släktskap med Black Star.

Men så dyker en annan person upp: Bellas pappa. Vad vill han egentligen efter alla dessa år?

Sanna Juhlin har hittills skrivit tio böcker för olika åldersgrupper, från bilderböcker till romaner för vuxna. Hon har studerat litteraturvetenskap vid Växjö universitet och är en av recensenterna på bloggen Barnboksprat.

Bella och broder Superstar är en söt berättelse som andas optimism trots att den tar upp ämnen som missbruk, en frånvarande pappa och ensamstående mammor. Samtidigt förmedlar den fint att allt inte är svart eller vitt och att man kan tycka om en människa även om denna bär sig ganska illa åt.

Boken är på 153 sidor med lagom stor text och fina illustrationer som gör den lätt att läsa. Språket flyter på bra och spänningen hålls uppe ända till slutet. Den här boken passar perfekt både som högläsning och att läsa själv.

Det enda jag möjligtvis har att invända är att tjejerna uppfattas som något äldre de flesta tredjeklassare, särskilt huvudpersonen Bella. Det behöver inte alls vara fel med en mogen huvudperson, men eftersom boken vänder sig till åldersgruppen 9-12 år, hade det kanske varit mer taktiskt försäljningsmässigt att placera henne i en högre klass. Min erfarenhet är nämligen att barn sällan väljer att läsa böcker om yngre barn än de själva, däremot gärna äldre.

Åsa Öhnell

Här kan du köpa Bella och broder Superstar:

http://www.adlibris.com/se/bok/bella-och-broder-superstar-9789175770215

http://www.idusforlag.se/bella_och_broder_superstar

http://www.bokus.com/bok/9789175770215/bella-och-broder-superstar/

Annonser