1388756850874

Moas gäng och stölden på kaféet av det gifta paret Rebecca och Tony Manieri, är en spännande bok för åldern 9 år och uppåt. Den inleds med en lista på deltagare för att underlätta för läsaren. Texten är tryckt i ca 14 punkter och skriven i samma korta stycken som övriga böcker jag läst. Den är på 38 sidor och innehåller även fem fina helsidesillustrationer i färg, gjorda av Carina Ståhlberg.

Handlingen kretsar kring fyra bästa vänner. Det är Moa, som berättar historien i förstaperson, och Maja, Ture och Leo. Tidigt får vi läsare veta att Maja är lång och bra på att klättra, Ture är starkast på hela skolan och Leo är modig. Ingen är dock lika duktig som Moa på att lista ut saker, men alla är bra på olika saker. Berättelsen är uppbyggd som en deckare och huvudpersonerna hamnar mitt i ett brott. I det här fallet är det en stöld på barnens favoritkafé, Palles kafé. Det har varit inbrott och allt hans godis och en massa pengar har blivit stulna.

Det är ett spännande och bra upplägg i den första boken om Moas gäng. Den uppmärksamme (kanske äldre eller mer läsvana) läsaren får tidigt misstankar som leder åt ett visst håll, men det är inte uppenbart för den yngre läsaren. Berättelsen har ett driv som gör att spänningen hålls vid liv hela texten igenom.

För att inte berätta för mycket och avslöja något som förstör läsningen, vill jag säga att en avgörande händelse i handlingen fick mig att tänka på något liknande i Snögubbens hemlighet av Åsa Öhnell. Det har att göra med att barnen hittar ledtrådar som kan hjälpa dem att lösa brottet.

Jag rekommenderar Moas gäng och stölden på kaféet till alla barn som gillar äventyr och dramatik! Jag tror vi kan se fram emot att läsa fler böcker om dessa fyra kompisar roliga och spännande strapatser. Det här är bara den första!

Jeanette Palm

Här kan du köpa Moas gäng och stölden på kaféet:

https://www.adlibris.com/mondo/e-bok/moas-gang-och-stolden-pa-kafeet-9789175671543

http://www.nyponforlag.se/nyheter-lattlast/nytt-pa-svenska/moas-gang-och-stolden-pa-kaf-et/

http://www.bokia.se/gp/moas-gang-och-stolden-pa-kafeet-15467774

Annons