1388758620249

Amina är ett ensamkommande flyktingbarn som bor i Sverige medan hennes mamma är kvar i Kenya. Båda flydde dit från Somalia när Aminas bror Ahmed blev skjuten i ett inbördeskrig. Mamma och Amina saknar honom mycket. Bästa kompisen Lina tränar friidrott och när hon inser att Amina är väldigt duktig på att springa, frågar hon om hon inte vill följa med och träna. Det vill Amina gärna, men hur ska hon ha råd att köpa spikskor? Alla pengar hon får måste hon spara och skicka till sin mamma i Kenya. Amina bor på ett ”boende” tillsammans med andra ungdomar. Det är en tuff situation utan en riktigt närstående vuxen omkring, även om personalen på boendet förstås tar hand om henne.

Spring Amina! vänder sig till barn från åldern 13 år och uppåt. Texten är luftig och med ca 14 punkter. Boken har ca 50 sidor inklusive fem illustrationer i svartvitt, gjorda av Anders Westerberg, och är indelad i sex kapitel.

Jag tycker om berättelsen och känner att den är viktig. Den visar en intressant bild av en flyktingflicka i Sverige, och den berör. Inte minst Aminas osjälviska strävan efter att spara alla sina pengar för att kunna skicka till mamma skildras fint. Hennes ekonomiska situation gör ju också att det blir ett problem för henne att tävla, för hon har ju inga skor. Hur ska hon få råd att köpa dem?

Längst bak i varje bok ställs fyra frågor till respektive författare vilket är ett kul grepp. Det känns som om Nypon förlag är ett seriöst förlag som satsar stenhårt på lättlästa böcker och vill främja läsningen bland landets unga. Det verkar också som om de har lyckats knyta duktiga författare till sitt förlag. Annelie Drewson är en ny bekantskap för mig men jag misstänker att vi kommer att se fler spännande berättelser av henne.

Jeanette Palm

Här kan du köpa Spring Amina!:

http://www.adlibris.com/se/bok/spring-amina-9789175670973

http://www.nyponforlag.se/nyheter-lattlast/spring-amina/

http://www.bokus.com/bok/9789175670973/spring-amina/

Annons