9789186213565_200_flickan-i-dromfangaren_kartonnage

Flickan i drömfångaren har ett av det finaste omslag jag har sett, illustrerat av Marta Leonhardt. Särskilt gillar jag den vackra blå färgen och huvudpersonens drömmande blick.

Tolvåriga Tess, eller Estelle som hon egentligen heter, har flyttat med sin mamma från Stockholm till ett slitet radhus i den fiktiva orten Falinge. Föräldrarna är nyskilda och Tess saknar sin pappa, deras fina villa som de har varit tvungna att sälja och kompisen Vera, som plötsligt slutat chatta med henne. På nätterna drömmer hon mardrömmar om sin jobbiga situation och när hon vaknar hör hon hur mamma gråter i sitt rum. Inte konstigt att Tess bär på så mycket ilska och frustration.

I den nya klassen är hon välkommen att umgås med losergänget, nördarna, men själv hade hon föredragit innegänget. Emma, den coolaste tjejen i klassen ska snart ha fest och Tess önskar så att hon ska bli bjuden.

En dag har mamma köpt en drömfångare och hängt upp i Tess rum. ”Skitful”, tycker Tess först, men sedan upptäcker hon att den faktiskt är riktigt fin och att den får mardrömmarna att försvinna. Mitt i drömfångaren finns en söt indianflicka i plåt som plötsligt blir levande …

Tillvaron vänds upp och ner när Nashota, indianflickan eller rättare sagt ursprungsamerikanflickan, får Tess att börja tänka till.

Ibland är det man önskar som mest kanske inte det som får en att må bra. Kanske måste man lyssna noga för att höra vad man egentligen vill och kanske måste man se efter ordentligt innan man bestämmer sig för vem som är schyst och inte. Tess genomgår en förvandling där hon inte bara växer själv utan även lyckas hjälpa sin mamma.

Men varför är Nashota fast i drömfångaren?

Flickan i Drömfångaren är utgiven på Betapedagog förlag och detta är Ingrid Jönssons andra bok. Hon har tidigare skrivit Läsnovor, en samling noveller som recenserats här på Bokhemligheter.

Ingrid Jönssons språk är lika aktuellt som de problem hon tar upp. Det märks att hon umgås med barn till vardags. Miljöbeskrivningarna är vackra och inte för långa, det hela flyter på och även om tempot inte är så högt, hålls spänningen uppe och är det mycket svårt att lägga ifrån sig boken innan den är slut.

Denna fina bok rekommenderas till killar och tjejer i mellanåldern. Den passar både att läsa själv och som högläsningsbok i klassen! Jag ser fram emot fler böcker av denna författare!

Här kan du köpa Flickan i drömfångaren:

http://www.adlibris.com/se/bok/flickan-i-dromfangaren-9789186213565

http://skola.betapedagog.se/flickan-i-dromfangaren-p-2267-c-565.aspx

http://www.bokus.com/bok/9789186213565/flickan-i-dromfangaren/

Annons