220

Resan till Kungens rike av Anna Andersson är en saga för små och stora barn. Jag tycker om den personliga, lite ålderdomliga stilen i inledningen när författaren vänder sig direkt till läsaren, som genast sugs in i Sagans värld.

I Sagans värld finns många olika världar. En av dem är Ledsamhetens ö. Dit tar vi oss tillsammans, författaren och alla hennes läsare och det är där huvudpersonen befinner sig när berättelsen tar sin början.

Det finns inget ledsammare, gråare, lerigare eller tristare än Ledsamhetens ö, dit inget solljus når fram och ingen glädje kan infinna sig. Och det finns inget sorgligare än den lilla flickan som ligger där i leran och håller på att tyna bort.

Just när det är som sorgligast och man tror att flickan inte ska klara sig händer det. Hon blir räddad, lyfts ur Ledsamhetens ö av ett par starka armar in i en annan värld.

Boken beskriver Torvas resa genom de olika världarna. Målet är att leta upp den snälle kungen och mormor som befinner sig i Kungens rike, men på vägen finns många hinder. Ibland börjar Torva tvivla. Försöker kungen kanske att lura henne? Och de som säger att de finns många kungar, har de rätt? Torva utsätts för den ena prövningen efter den andra och hela tiden kommer tvivlen tillbaka. Gör hon rätt? Är hon stark nog? Men tron på kungen segrar, han finns med henne hela tiden trots att han befinner sig långt borta.

Torva vet innerst inne att det bara finns en kung och att den kungen är hennes pappa. Hon lär sig att hon måste hjälpa de svaga och skadade och hon vet att hon måste förlåta sina fiender och det är först när hon har lärt sig allt detta, kunnat motstå alla frestelser och utstå alla prövningar som hon kommer fram till Kungens rike.

Detta är en fin berättelse skriven på ett vackert, nästan poetiskt språk. Emellanåt blir det lite för mycket vackra meningar och lite för lite handling för min smak och kanske skulle boken ha kunnat kortas ner något.

Resan till Kungens rike är en saga om mod, att våga tro och lita på det enda rätta. Parallellerna till Gud och Bibeln och de prövningar människan måste utstå är tydliga och avsiktliga. Boken är nämligen utgiven på Pärlan förlag som specifikt inriktar sig böcker som ”inbjuder barn till en relation med Levande Gud”.

Detta är författare Anna Anderssons debut och på Pärlan förlags hemsida kan man läsa att hon vill förmedla tryggheten att veta att ”Gud har allt i sina händer”.

Här kan du köpa Resan till Kungens rike:

http://www.adlibris.com/se/bok/resan-till-kungens-rike-9789187411014

http://www.parlanforlag.se/shop/product/resan-till-kungens-rike-1?tm

http://www.bokus.com/bok/9789187411014/resan-till-kungens-rike/

Annons