resan_till_sommaren_omslag_3d-400-228x228

Under tre dagar framåt kommer jag att tipsa om bra böcker för mellanåldern från Idus förlag, där mina egna böcker är utgivna. Först ut är Resan till sommaren med Anna Helgesson.

En omslagsbild är viktig för att locka läsare, i synnerhet när det handlar om barnböcker. Därför blir jag så glad när jag ser den härliga sommarbilden på Anna Helgessons bok; den lockar verkligen till läsning!

Rami är en pojke från Afghanistan som har bott i Stockholm några år och man kan ana att han, som många andra flyktingar, hamnat i en förort med få svenska barn. Men så flyttar familjen till Trädköping och Rami träffar Freja.

De finner varandra genast, kanske för att ingen av dem egentligen har någon vän. Rami är ju nyinflyttad och Freja blir retad av sina klasskamrater.

Snart upptäcker Freja att Rami inte riktigt hänger med när hon pratar om sitt sommarparadis. Kräftfiske, pinnbröd och vass har han aldrig hört talas om.

Freja önskar att hon kunde visa Rami, men det är ju höst nu. Kanske om de använde Frejas magiska halsband och önskade riktigt, riktigt mycket?

Resan till sommaren är en fin, lågmäld berättelse om vänskap och det där typiskt svenska: fira midsommar, cykla och bada, äta nybakade bullar i en syrenberså och fiska abborrar. Men det är också en bok om utanförskap och saknad.

Anna Helgesson arbetar som grundskolelärare och detta är hennes debutbok. Språket flyter på bra och läsaren kommer snabbt in i handlingen. Tempot är ganska långsamt och boken är snarare mysig än spännande.

Jag rekommenderar Resan till sommaren särskilt som högläsningsbok i en klass. Elever med annat ursprung lär sig ett och annat om den svenska kulturen och resten kan bara njuta av en trevlig berättelse.

Det vore mycket spännande om Rami kunde ta med Freja till Afghanistan en annan gång. Kan man hoppas på en fortsättning?

Resan till sommaren finns att köpa här:

http://www.idusforlag.se/ungdom/resan_till_sommaren

http://www.bokus.com/bok/9789187001819/resan-till-sommaren/?source=googleps&gclid=CMmksZ6tubsCFYJP3godYh8AtA

http://www.adlibris.com/se/bok/resan-till-sommaren-9789187001819