599755_3796815157448_638234127_n

Den nyutgivna Punkpapporna i London från Vombat förlag är en uppföljare till Punkpapporna som kom 2010. Jag har inte läst den första boken, men det har inte någon större betydelse. Man får en kort resumé, men frågan är om den ens behövs. Jag tycker nog att man hänger med bra i den enkla handlingen ändå.

Författaren Liz Wennberg är från Norrbotten och har ett stort engagemang för samhällsfrågor, vilket lyser igenom i boken.

Cornelia och hennes båda pappor, som är punkare, har tidigare bott i London. Nu ska de åka tillbaka och hälsa på. Cornelia vill genast ha med sina vänner och till sist, efter lite övertalning (inte av punkpapporna, för de säger naturligtvis genast ja, utan av kompisarnas föräldrar som av olika anledningar är mer svårövertalade), får alla följa med.

De blir en rolig resa. Hela följet bor hos punkpappornas kompisar, ett tjejpunkpar, och barnen får tillräckligt med eget utrymme för att hitta på både det ena och det andra hysset. Kul och lagom verkligt och ändå lite overkligt! Kanske en och annan mamma och pappa förfasar sig lite över barnens besök hos tatueraren och i piercingstudion …

Att ingen i gänget har mobiltelefon känns lite orealistiskt, men vad gör det?

Språket flyter lätt och spänningen håller i sig ända till slutet, som är sådär lyckligt som man bara kan önska och dessutom ger ett vagt löfte om ytterligare en bok i serien … Karaktärsbeskrivningarna är dock ganska ytliga.

Mest gillar jag det faktum att alla barn och vuxna blev så väldigt förvånade när Cornelia dök upp med sina två pappor som var … punkare. De var nämligen punkovana.

Däremot blir ingen förvånad över att Cornelia har två pappor eller att den ena pappan har afrikanskt ursprung (vilket inte ens nämns i boken, så det kan ju vara illustratören Jacob Segerstedts egen lilla idé).

Och … just det. Varför skulle de bli förvånade?

Punkpapporna i London är en (jag tror det är första gången jag använder detta ord) störtskön bok med underbara bilder! Rekommenderas från ca 8 år.

 

Här kan du köpa Punkpapporna i London:

 

http://www.vombatforlag.se/butik/punkpapporna-i-london/

http://www.adlibris.com/se/bok/punkpapporna-i-london-9789186589332

http://www.bokus.com/bok/9789186589332/punkpapporna-i-london/

Annons