1375189814396

På Bokhemligheter recenseras endast böcker för mellanåldern 9-12 år. Trots att det är en ganska begränsad åldersgrupp varierar böckernas längd, innehåll och svårighetsgrad betydligt. Det är kanske inte så konstigt. För det första är det stor skillnad mellan en 9-åring, som ju fortfarande är ett barn och en 12-åring som i många fall (men inte alltid) är en tweeny och ofta redan har flyttat upp med klassen till högstadiet. För det andra är det stor skillnad på hur långt barnen har kommit i sin läsning.

För de barn som har lässvårigheter eller behöver lättlästa böcker på grund av språkbrister är Nypons utgivning perfekt. Vissa av böckerna passar även yngre barn som nyss lärt sig läsa, men det måste också finnas lättlästa böcker för med lite vuxnare innehåll. Brott på nätet av författaren Christina Wahldén är en sådan.

Det är tredje och sista boken som recenseras under temat lättlästa böcker. Ronja är tio år och tycker att hon är för tjock. Hemma finns mamma som är rund och alltid bantar utan att det märks och i skolan finns långa, smala Lisa. Lika smal som Lisa vill Ronja vara.

Ronja vill inte bara se ut som Lisa, hon vill vara kompis med henne. Alla vill vara kompis med Lisa. Men Lisa är inte snäll mot Ronja och en dag när Ronja har gått in på Facebook har Lisa lagt ut en bild och skrivit något elakt. Snart har hon även startat en Facebookgrupp och fått med sig alla tjejerna i klassen mot Ronja.

Hur ska Ronja få slut på mobbingen?

Brott på nätet är en fin, lite vuxnare lättläst bok med en handling som jag tror att många barn känner igen sig i. Det är en bok om ensamhet och mobbing, men också om det underliga att vissa kan vara populära fast de inte är snälla.

Läsbarhetsindex (Lix): 15

Här kan du köpa Brott på nätet:

http://www.nyponforlag.se/nyheter-lattlast/brott-pa-natet/

http://www.adlibris.com/se/bok/brott-pa-natet-9789175670164

http://www.bokus.com/bok/9789175670164/brott-pa-natet/

Annons