hemlig-hamster

Under ett par veckor framöver ska jag recensera under temat lättläst. Jag börjar med tre böcker från Nypon förlag, som specialiserar sig på litteratur som främjar språkutveckling hos barn med lässvårigheter.

Först ut är Hemlig hamster av den välkände barnboksförfattaren Thomas Halling. Det är en berättelse om 11-årige Emil som älskar djur. Alla Emils kompisar har husdjur, men inte Emil. Hans mamma är nämligen allergisk.

När jag var barn avlöste husdjuren varandra där hemma. Ofta hade jag fyra-fem stycken samtidigt. Varje nytt djurinköp föregicks av tjat, bedjande, tårar och tandagnisslan. Det var allt från hundar, kaniner, hamstrar, undulater och möss till ormar, sköldpaddor och till och med en groda. Mina egna barn har också haft sin beskärda del av husdjur, även de anskaffade efter en tids tjat, gråt och tandagnisslan!

Därför är det lätt för mig att sätta mig in i Emils situation. Varje dag efter skolan går han till djuraffären och tittar på alla djuren. En dag har det kommit nya hamsterungar och en av dem är sötast i världen.

Emil blir så sugen på att skaffa en hamster att han kommer på en idé. Han ska skaffa en hemlig hamster. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig …

Hemlig hamster fyller sin funktion bra. Den är lättläst utan att göra avkall på spänning, miljöskildring eller gestaltning. När Emil befinner sig i djuraffären befinner sig läsaren också där, känner doften av sågspån och hör prasslet och flaxet från burarna.

Hemlig hamster fungerar utmärkt både som lästräning för nybörjarläsare och som lättläst bok för de lite äldre barnen eller barn med annat hemspråk än svenska. Ett måste i skolbiblioteket!

Läsbarhetsindex (Lix): 18

Här kan du köpa Hemlig hamster:

http://www.nyponforlag.se/nyheter-lattlast/nytt-pa-svenska/hemlig-hamster/

http://www.adlibris.com/se/bok/hemlig-hamster-9789175670201

http://www.bokus.com/bok/9789175670201/hemlig-hamster/

http://www.bokia.se/hn/hemlig-hamster-14909522

Finns även som e-bok

Annons