Del 3 i serien De fyra elementen

De Fem Flodernas Stad

De tre stjärnornas skog är den tredje av fyra delar i en fantasy-serie av Susanne MacFie. De första två böckerna, De sju topparnas rike och De fem flodernas stad, har jag inte läst, utan jag hoppade rakt på den tredje boken. Det gick ganska bra ändå eftersom vi i inledningen får en kortfattad sammanfattning av vad som hänt i de föregående två böckerna.

Berättelsen handlar om spelet om de fyra elementen och huvudpersonen Embla måste ta sig igenom fyra sfärer. I de första böckerna kämpar hon och vännen Noel sig igenom Sammetsbergen och Vattendeltat. I den tredje boken ska de försöka komma igenom Himlavalvet. Den som slutligen vinner spelet blir härskare över de fyra elementen för en dag och får träffa någon den längtar efter och saknar. Embla hoppas på att få träffa sin tvillingbror Samuel, som dött tre år tidigare. På vandringen mot Himlavalvet stöter de på faror av olika slag och i bakgrunden döljer sig Umber, den grymme härskaren i den fjärde sfären, Eldsklyftan, som vill utropa sig själv till härskare över de fyra elementen. Lyckas han med det, hotas inte bara de fyra sfärerna, utan också spelets och befolkningarnas hela existens.

Det här är en mysig och spännande äventyrsberättelse inom fantasy-genren som vänder sig till barn i åldern 9-12 år. Susanne MacFies språk är kanske inte helt anpassat till dagens ungdomar; det är aningen högtidligt och stundtals lite väl vuxet. Vid några tillfällen reagerar jag på gammaldags uttryck, exempelvis ”den undermåliga sömnen” (123) och ”gått man ur huse” (124).  Å andra sidan är det bra att lägga sig ett snäpp högre när det gäller det språkliga, så att man ger läsaren en chans att vidga ordförrådet. Boken är trots dessa exempel lättläst med ett varierat språk och texten är genomgående välskriven. Särskilt verben är upplysande, roliga och varierade, som ”stretade fram” och ”stövlade in” (63), ”kom knatande” (91).

Det finns många listiga och påhittiga detaljer, som t.ex. en speciell mössa som spelets deltagare får ta på sig. Den har märkvärdiga egenskaper och så fort de har dragit ner mössan över ögonen ser de hela himlen, som sprakar av stjärnor, fast att det är mitt på ljusa dagen.

Berättelsen har ett högt tempo. Trots det upplever jag förvånande nog inte att det är så spännande som jag skulle önska. Jag vet inte vad det beror på. Kanske är det Embla själv? Hon känns lite distanserad ibland och verkar själv ta en del händelser för givet. Rädslan och spänningen når aldrig riktigt fram till mig, den ligger på ytan guppar, tar sig aldrig ner på djupet.

Ändå gillar jag Embla! Och jag vill helt klart veta hur det ska gå. För henne och för de andra i spelet. Den sista boken i serien heter De två vulkanernas dal. Kommer Embla att lyckas ta sig vidare och vinna spelet så att hon får träffa sin tvillingbror igen?

De tre stjärnornas skog är 170 sidor och har en liten illustration (av Roland MacFie ) på första sidan av varje nytt kapitel. Omslaget är vackert och inbjuder till läsning. 2008 kom en samling med de fyra böckerna i en och samma volym. Den är delvis bearbetad och avsedd att locka även äldre läsare.

Susanne MacFie bor i Alingsås med sin familj. Sedan debuten 2002 har hon skrivit en hel rad berättelser för olika åldrar, från 2 år upp till 12 år. Familjen Macfie har ett eget förlag, Memo Förlag AB.

Här kan du köpa De tre stjärnornas skog:

http://www.adlibris.com/se/bok/de-tre-stjarnornas-skog-9789163184055

http://www.bokia.se/de-tre-stjarnornas-skog-4289590

http://www.bokus.com/bok/9789163184055/de-tre-stjarnornas-skog/

Av: Jeanette Palm