Bildbindaren

Jag är ju ingen van läsare av fantasy, men lyckas ändå snubbla över den ena fantasy-boken efter den andra!

I Bildbindaren älskar huvudpersonen, tolvåriga Lucinda, att teckna. Hon har en egen blogg, där hon lägger ut bilder med inspiration från mytologin. Från början berättar hon inte för någon om bloggen, utom för sin storebror. Men några uppmuntrande kommentarer får henne att lägga ut fler bilder.

Lucinda har tidigare bott i Sverige under flera år, men är nu tillbaka i Finland. Där går hon i en åldersintegrerad klass. En ny pojke, Ludvig, börjar i klassen och inget blir sig likt. Han sprider en tråkig stämning och får med sig andra. Lucindas kompis Maja blir föremål för deras mobbing och Lucinda vågar inte riktigt säga ifrån. Ludvig får nys om Lucindas blogg och skriver en dum kommentar.

Som straff ritar Lucinda av ett foto av Ludvig och lägger ut teckningen på bloggen. Plötsligt får hon genom kommentarerna veta att Ludvig har råkat ut för något på grund av hennes teckning, att han är bunden. Hon uppmanas att lägga ut ett porträtt av sig själv också för att kunna hjälpa Ludvig.

Trots att Lucinda i högsta grad ogillar Ludvig, bestämmer hon sig för att hjälpa honom och gör ett självporträtt som hon laddar upp på bloggen. Plötsligt befinner hon sig i en annan värld, där det bland andra finns människor och djushor, en blandning mellan djur och människa. Djushorna utnyttjas som slavar, men det finns de som vill ge dem samma rättigheter som människorna. Ska Lucinda kunna hjälpa till? Ska hon kunna befria Ludvig, som är bildbunden och hur ska de i så fall ta sig tillbaka till deras vanliga värld?

Författaren Jenny Wiik har studerat konst och konstvetenskap i både Finland och Sverige, har doktorerat i konstvetenskap och frilansar som illustratör. Bildbindaren som är utgiven av finska Schildts & Söderström är hennes debut, och naturligtvis är det hon som även gjort bilderna i boken.

Det tog ett tag innan jag riktigt fastnade i berättelsen, kanske för att jag har haft så ont om tid att läsa på sista tiden och bara hunnit med några sidor per dag. Det blir ju alltid mycket att hålla reda på inom fantasy med ny miljö och ganska många personer. I slutet blir det dock riktigt spännande och man kan ana att det kommer en andra bok om Lucinda i framtiden. Berättelsen är inte bara ett spännande äventyr, utan väcker också en del tankar om rätt och fel.

Bildbindaren är välskriven men inte särskilt lättläst. Den passar nog allra bäst för fantasyälskande, äldre barn i mellanåldern eller till och med äldre. Boken innehåller några få finlandismer, men fungerar säkert lika bra i Sverige som i Finland.

Bildbindaren finns att köpa här:

http://www.adlibris.com/se/bok/bildbindaren-9789515230119

http://www.bokus.com/bok/9789515230119/bildbindaren/

http://www.bokia.se/bildbindaren-12720914?gclid=CMrk1JqvhLoCFc52cAodA1gAYQ