alla-har-dansfeber-500x500

Jag har aldrig träffat Anna Hansson, men däremot haft en del e-postkontakt med henne, bland annat i samband med en intervju som publicerades här på Bokhemligheter för ett tag sedan. Mitt intryck av författaren är att hon är glad, pigg och optimistisk, med en sprakande glimt i ögat och en stark tro på sig själv. En som inte ger upp i första taget, utan är beredd att satsa allt när det behövs.

Sådan är också Maja, berättarjaget i Alla har dansfeber, den tredje, fristående boken om en grupp tjejer (numera får även fotbollskillarna vara med på ett hörn) med dans som största intresse.

Maja gillar smakkombinationer ingen annan ens skulle vilja fantisera om – eller vad sägs om panna cotta med vanilj och curry? Även vissa av de andra tjejerna i gruppen har sina särskilda egenheter. Lina och Martina jagar gärna killar hela tiden och Millan är tokig i allt som har med julen att göra och dessutom osedvanligt glömsk.

I Alla har dansfeber står gruppen inför ett problem. Dansskolan ska säljas, jämnas med marken och ge plats åt ett parkeringshus. Tänker tjejerna finna sig i detta? Naturligtvis inte! De bestämmer sig omgående för att få ägaren, Mona, på andra planer och ger sig inte i första taget. När den första idén inte ger önskat resultat kommer de snart med nya förslag. Men kommer de att lyckas?

Alla har dansfeber är välskriven, lättläst och humoristisk. Språket är ledigt och ungdomligt och läsaren kastas skickligt direkt in i handlingen. Jag hade roligt när jag läste. Däremot blev jag lite besviken över den oväntade vändningen i slutet, nästan som en nödlösning (ungefär som när en skoluppsats slutar med att berättarjaget vaknar ur en dröm). Fler antydningar på ett tidigare skede hade förberett läsaren mer på vad som skulle hända. Flickorna kunde till exempel ha upptäckt mönster i dammet vid fler tillfällen och inte förstått vem som ritat dem eller varför.

Detta är inte den djupaste av böcker och karaktärerna utvecklas kanske inte nämnvärt, men det är uppfriskande att läsa om starka, positiva, härligt naiva tjejer med en stor dos humor och gott självförtroende – och det är underhållande!

Boken är skriven för åldersgruppen 9-12 år, men som högläsningsbok passar den bra från 6-7 år. Dessutom kan den säkert fungera alldeles utmärkt långt upp i åldrarna som lättläst bok.

Utgiven av Idus förlag 2013

Alla har dansfeber finns att köpa här:

http://www.idusforlag.se/alla_har_dansfeber

http://www.bokus.com/bok/9789187001758/alla-har-dansfeber/

http://cdon.se/b%C3%B6cker/hansson,_anna/alla_har_dansfeber-24611058

http://www.adlibris.com/se/bok/alla-har-dansfeber-9789187001758

Annonser