Pojken_fran_Urskogen

Pojken från Urskogen är en fortsättning på Hålet i muren, utgiven 2009. Jag har inte läst Hålet i Muren, men hade ändå stor behållning av Pojken från Urskogen. Jag rekommenderar dock att man börjar läsa böckerna i rätt ordning, eftersom det finns en del hänvisningar till vad som hänt tidigare.

Pojken från Urskogen gavs ut 2012 av Brikå förlag, som författaren själv startat, från början för publicering av läromedel. Det är en spännande saga, klassad som litteratur för mellanåldern 9-12 år. Samtidigt är personerna i boken äldre än så och jag tror att den även kan passa yngre tonåringar som gillar fantasy.

Läsaren hamnar mitt i äventyret, eftersom det hela börjar med att huvudpersonen, den 14-åriga Linnéa, blir jagad av en mörkklädd ryttare. Vem är han och vad vill han henne? På slottet händer det underliga saker och både prinsen och kungen tycks ha blivit förgiftade. Kan det vara kungens nya fästmö som ligger bakom det hela eller finns det någon annan skyldig? Vem är den underlige pojken som Linnéa hittar i skogen? Linnéa bestämmer sig för att tillsammans med sina vänner och prinsen leta rätt på skogsfolket, hjälpa kungen, och bekämpa de onda krafter som verkar i Björnberget.

Författaren Britt Karlsson har en bakgrund som gymnasielärare, konsult och läromedelsförfattare och det är först sedan hon pensionerades som hon började skriva skönlitterära barnböcker. Hon behandlar språket väl och skriver medryckande.

En del personer eller händelser tillför egentligen inte så mycket till själva handlingen och kunde ha tagits bort alternativt getts större betydelse. Jag tänker exempelvis på barnsoldaterna. Det är många bikaraktärer, så det blir lite svårt att hålla reda på dem.

Pojken i Urskogen är på nästan 200 sidor, alltså mycket text, och saknar bilder. Kanske fungerar den bäst för de lite äldre barnen i åldersgruppen eller som högläsningsbok, men den kan säkert läsas av vissa nioåringar också.

Pojken i Urskogen finns att köpa här:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9188946215

http://www.bokus.com/bok/9789188946218/pojken-fran-urskogen/

http://www.bokia.se/pojken-fran-urskogen-14443022

Annons