minnas-webb-500x500

Fördelen med att recensera är att man får uppleva böcker som man inte annars skulle ha läst. Just fantasygenren har nämligen aldrig riktigt fångat mig, vare sig i bokform eller på film. Därför är jag extra glad över att ha fått ta del av Minnas hemlighet från Idus förlag.

Minna är inte som andra. Kompisarna i skolan kallar henne för ”tokunge” och hemma känns det som om mamma Anna inte bryr sig om henne. Hon ser syner och har minnen från saker som inte finns. Eller?

Minna längtar efter skogen och efter att faster Flora ska komma på besök. Det är hon som gett Minna den där vasen som blixtrar när Minna rör vid den. Flora verkar bry sig om Minna på riktigt.

En dag händer det något som får Minna att springa hemifrån, ut i skogen, längre bort än hon någonsin varit tidigare. Eller har hon det?

Det visar sig att Minna har en särskild gåva, att hon är utvald och detta blir början på en lång inre och yttre resa i tid och rum, mellan olika dimensioner och världar, verkliga och sagolika. På vägen möter Minna olika varelser och utkämpar kamper mot ondskan, som bara går att vinna genom att utföra bra handlingar och sprida goda tankar, allt för att återfå balansen i de olika världarna.

Det är spännande, mycket fantasifullt och ganska klurigt och en cliffhanger i slutet tyder på att detta bara är den första boken av flera.

Boken lämpar sig nog bäst för den äldre kategorin av mellanåldern och uppåt. Det är mycket text och bitvis är det ganska svårt. Författaren Monic Arvidson W har en bakgrund som journalist. Hon har tänkt till på många plan och hittar förklaringar på det mesta. Hon använder en rik vokabulär med många gammaldags ord och uttryck. Det blir också många och ganska långa beskrivningar. I början av boken reagerade jag över lite underliga hopp mellan tempus och lite senare i boken av oväntade hopp mellan berättarperspektiv. En del korrekturmissar drar också ner helhetsintrycket och det är lite synd, för det är en fantastiskt, väl genomtänkt berättelse som jag kommer att läsa om vid tillfälle!

Rekommenderas för alla fantasy-älskare, barn som tonåringar och även för andra som tycker om ett spännande äventyr! Jag ser fram emot fortsättningen …

Om du vill köpa boken:

http://www.idusforlag.se/minnas_hemlighet

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9187001306

http://www.bokus.com/bok/9789187001307/minnas-hemlighet/

Annonser