9789186763039

Egentligen hade jag varken tid att läsa eller recensera någon bok just nu, eftersom äldsta dottern tar studenten, men när jag öppnade Det gömda huset var jag snart fast.

Ninni, 10 år, har en jobbig tillvaro. Hon har precis flyttat och får en ny chans i sin nya skola, men det börjar inte bra. Fröken har nämligen redan bestämt sig för att Ninni är besvärlig.

Både hemma och i skolan blir hon orättvist behandlad och i stället för att hantera sina känslor i tysthet som många andra flickor tyvärr gör, är Ninni utåtagerande. Hon skolkar och anses vara både hopplös och uppkäftig. Men även när hon gör rätt, som att försvara andra som råkar illa ut, får hon skäll.

En dag när Ninni försöker ta en genväg hem, stöter hon på ett gammalt hus, som ser övergivet ut. Hon bestämmer sig för att ta sig in, för att ha ett eget ställe att få vara i fred på ibland. Men huset är inte obebott. En gammal tant kommer och börjar dra in Ninni i huset …

Tanten är lite underlig och snart har hon tvingat på Ninni ett mystiskt uppdrag:

Spegel, spegel på väggen där. Säg vem som rödast i landet är.

Mötet med tanten kommer att förändra Ninni på flera sätt. Hon växer och blir modigare och samtidigt självsäkrare. Till sist vågar hon ta itu med sina problem på ett konstruktivt sätt, eftersom hon inser att hon är värd att behandlas med respekt. För under den kaxiga ytan har Ninni tyckt ganska illa om sig själv …

Vanja Persson är journalist och bokförläggare. Hon har gett ut flera böcker för barn och vuxna på sitt eget förlag, Magic Wonders.

Det gömda huset är inte så lång (109 sidor), men skriven med ganska liten teckenstorlek, vilket kan avskräcka vissa nybörjarläsare. Den är dock lättläst och man kommer snart in i handlingen, det är spännande och välskrivet och kombinationen av verklighet och lite mystiska, sagobetonade inslag är lyckad!

Det gömda huset är ett utmärkt exempel på att små förlag och egenutgivning kan leverera böcker av mycket hög kvalitet, men tyvärr inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar.

Rekommenderas mellan 9 och 12 år.

Om du vill veta mer eller köpa boken:

http://www.magicwonders.se/barnbocker/det-gomda-huset

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186763032

http://www.bokus.com/bok/9789186763039/det-gomda-huset/

 

Annons